167033
08:30 23.082024

«Барви ромської душі»: У Генконсульстві Угорщини в Ужгороді відкрилася нова виставка

Життя 1681

Колоритні полотна на яких зображено життя, красу та культуру ромського народу, представили юні митці художньої школи «ROM-ART» та їхній керівник Тиберій Йонаш, на черговій виставці в Генконсульстві Угорщини в Ужгороді.

Урочисте відкриття експозиції відбулося 22 серпня в Генеральному консульстві Угорщини в м. Ужгороді за участю Генконсула Йожефа Бочкаї. На захід завітали також посадовці, митці, журналісти.

Відкриваючи виставку Генеральний консул Угорщини в м. Ужгороді Йожеф Бочкаї зазначив, що мистецький захід приурочений до національного свята угорців Дня святого Іштвана.

– Сьогодні ми також трошки приєднуємося до святкування. Дозвольте мені висловити особливу подяку художнику Тібору Йонашу, керівнику мистецької школи RomArt, за підтримку в реалізації сьогоднішнього заходу, – наголосив Йожеф Бочкаї. – Матеріали виставки, що відкривається сьогодні, недостатньо відомі мистецькому загалу Закарпаття. Цієї весни, з нагоди Міжнародного дня ромів, ми мали змогу насолодитися багатою ромською культурою, під час виставки у холі Закарпатської ОВА. Дуже приємно, що ця експозиція завітала до нашого Генерального консульства, оскільки одна з наших головних цілей – представити творців та організації, які є активними в місцевому культурному середовищі. Тим паче, що культура ромів є невідʼємною частиною поліетнічного Закарпаття. Регіон з його національним, культурним і релігійним розмаїттям, багатий на збережені народні традиції, а також на цінну інтелектуальну спадщину, якою ми всі пишаємося. Сьогоднішньою виставкою ми прагнемо представити сегмент цього різноманітного та багатого культурного середовища. Ми не однакові, але між нами може бути гармонія. Для мене, як для дипломата, це передусім те, що є нашою нинішньою виставкою. Ще раз дякую, шановний Тіборе, що молоді творці та художники прийняли наше запрошення, впевнений, що продовження буде.

Під час відкриття виставки гості неодноразово наголошували, що Тиберій Йонаш володіє оригінальною технікою малювання і дуже цікаво розкриває саме ромську культуру на своїх полотнах. Позитивною рисою митця є те, що він передає свої знання дітям, з якими активно займається у своїй художній школі «Ром Арт». Багато його учнів вже зараз розкривають свої таланти до малювання. Разом вони провели вже багато художніх пленерів та виставок.

– Ця виставка – унікальна. За допомогою цих 15-ти картин ми можемо побачити всю ромську душу, яка є в нашому суспільстві. На більшості полотен зображені жінки. Притому – жінки різних етнічних груп. Тиберій зумів показати, що жінка має великий вплив у ромському суспільстві, – зауважила експертка з ромознавства Євгенія Навроцька. – Тиберій Йонаш володіє дуже цікавою технікою, уміло поєднує кольори, його роботи легкі для сприйняття з боку глядача. За своє мистецьке життя Тиберій Йонаш намалював сотні картин, і зараз він радує нас своїми новими роботами.

За словами самого автора виставки, для нього та викладачів художньої школи «Ром Арт» є великою честю, що виставка експонується в Генеральному консульстві Угорщини в м. Ужгороді.

– Наша школа – це насамперед наші учні. Тож я дуже пишаюся своїми вихованцями і хочу представити їхні роботи. З ними ми працюємо вже 7 років. Серед них 15 дорослих учнів та 15 менших. Для мене дуже важливо, щоб ромська молодь здобувала освіту. Я займаюся цим для того, аби знаходити таланти серед ромської молоді та допомагати їм ці таланти розкрити, – розповів Тиберій Йонаш.

Довідково

Тиберій Йонаш – талановитий художник, громадсько-культурний діяч, педагог і наставник, голова громадської організації «Ром-Арт». Народився у місті Мукачеві, змалку проявив талант до малювання. Він постійно розвивався, шукав шляхи для здобуття фахової освіти. У дорослому віці Йонаш Тиберій знайшов своє покликання саме в образотворчому мистецтві: малює колоритні та різнобарвні полотна, зокрема натюрморти, портрети, пейзажі. Володіє різними техніками рисунку та малювання.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах