ko.net.ua

В Ужгороді зареєстровано 9 хворих на вірусний гепатит «А»

Як повідомила лікар-епідеміолог Ужгородської міськрайонної філії ДУ «Закарпатський обласний лабораторний центр МОЗ України» Лариса Зарембо, впродовж вересня 2016 року в м. Ужгород зареєстровано поодинокі випадки вірусного гепатиту «А» у дітей, що навчаються у двох різних загальноосвітніх закладах. Діти різного віку, проживають у різних мікрорайонах міста, тобто вогнища вірусного гепатиту «А» не пов’язані між собою джерелом та факторами передачі інфекції, повідомив “Карпатському об’єктиву” прес-центр ОЦЗ в Закарпатській області.

Загалом по місту Ужгороду за вісім місяців 2016 року зареєстровано всього 9 випадків захворювання на вірусний гепатит «А», із них 7 – у дорослих, 2 – у дітей до 17 років. В порівнянні з минулими роками епідемічна ситуація по захворюваності на вірусний гепатит «А» в місті Ужгороді – стабільна. У 2013-2014 роках серед мешканців міста відбувся черговий циклічний підйом захворюваності на вірусний гепатит «А», під час якого було зареєстровано у 2013 році – 120 випадків, із них 63 у дітей до 17 років, у 2014 році – 79 випадків, із них 42 у дітей до 17 років. Наступний циклічний підйом захворюваності на ВГ «А» ймовірно очікується у 2017-2018 роках, оскільки період циклічності циркуляції збудника вірусного гепатиту становить 4-5 років.

В зв’язку з отриманням 27 вересня 2016 року екстреного повідомлення про реєстрацію випадку підозри на захворювання вірусним гепатитом «А» в учениці одного з навчальних закладів Ужгорода, яка була госпіталізована в Обласну клінічну інфекційну лікарню, працівниками Ужгородської міськрайонної філії ДУ «Закарпатський обласний лабораторний центр МОЗ України» своєчасно організовано та розпочато проведення санітарно-епідеміологічного розстеження як за місцем проживання, так і за місцем навчання хворої. З 28 вересня в класі, в якому навчається хвора, введено комплекс протиепідемічних заходів, в т.ч. обмежувальні заходи серед контактних учнів класу по 28 жовтня 2016 року. З метою розірвання механізму передачі збудника інфекції серед учнів та вчителів закладу 28 вересня 2016 року проведено заключну дезінфекцію в приміщеннях класу, їдальні, санвузлів та інших місцях масового перебування учнів. З метою лабораторного контролю дотримання протиепідемічного режиму у класі та в інших приміщеннях гімназії було відібрано 40 змивів на санітарно-показову флору. В інфекційному осередку було встановлено коло контактних учнів та вчителів, що спілкувалися з хворою в межах інкубаційного періоду, яких необхідно направити на дворазове з інтервалом в 15-20 днів лабораторне обстеження на маркери ВГА через кабінети інфекційних захворювань дорослої та дитячої поліклінік міста з метою ранньої діагностики захворювання.

В подальшому, до завершення обмежувальних заходів (карантинних) в закладі силами персоналу проводиться комплекс протиепідемічних та дезінфекційних заходів, які передбачають: вологе прибирання приміщення класу з використанням дезінфекційних засобів (поточна дезінфекція), опромінювання приміщення бактерицидною лампою. За контактними особами встановлено медичне спостереження, а саме: огляд шкірних покривів, огляд слизових оболонок очей, ротової порожнини, дослідження сечі та випорожнень, щоденна термометрія, опитування на наявність скарг. Епідрозстеження у вогнищі вірусного гепатиту «А» триває.

Додатково.

За даними ВООЗ у світі щорічно реєструється до 10 млн. випадків захворювань на вірусний гепатит А, який має повсюдне та нерівномірне поширення. Закарпатська область є ендемічною територією по захворюваності на вірусний гепатит «А». В нашому регіоні захворюваності на гострий гепатит А притаманна осінньо – зимова сезонність з початком підйому у серпні-вересні.

Що ж потрібно знати про гострий вірусний гепатит А?

Вірусний гепатит А – гостре інфекційне захворювання вірусної етіології, яке передається фекально-оральним механізмом, що характеризується переважним ураженням печінки, пожовтінням шкірних покривів та інтоксикацією організму.

Як можна заразитися вірусом гепатиту А?

Джерелом захворювання є хвора людина, найчастіше із безсимптомними, безжовтяничними та атиповими формами гепатиту «А», які переважно зустрічаються у дітей. Інкубаційний період триває від 15 до 50 днів, в середньому 25-35 днів.

Вірус може передаватися через «брудні руки» при тісному спілкуванні від людини до людини (особливо серед дітей у дошкільних закладах, шкільних колективах), забруднену вірусом воду, їжу, що не пройшла достатню термічну обробку, ягоди, фрукти та овочі, вимиті в забрудненій вірусом воді.

Коли хворий стає заразним?

Хворий починає виділяти вірус у зовнішнє середовище з фекаліями через 2-3 тижні після інфікування. Пік вірусовиділення відмічається за 7-12 днів до появи перших клінічних проявів. Після появи жовтяниці виділення вірусу гепатиту А з фекаліями різко знижується і хворий не становить особливої небезпеки для оточуючих.

Що потрібно знати, щоб попередити інфікування вірусом гепатиту А?

Що робити, якщо хтось із сім’ї захворів на гострий вірусний гепатит А?

При появі перших ознак захворювання – обов’язково звернутися до лікаря. У приміщеннях, де перебували хворі, необхідно провести вологе прибирання із застосуванням дезінфікуючих розчинів. Найголовніше – обов’язково пройти обстеження на виявлення маркерів вірусного гепатиту А у крові! Особливо це актуально при виникненні захворювання у школі або в садочку, де перебуває ваша дитина, бо тільки так можна виявити хворого до появи жовтяниці. Це дозволить захистити Вас та вашу родину від гепатиту А та зупинить його подальше поширення.