ko.net.ua

На Закарпатті відбудеться фінал Всеукраїнської шкільної олімпіади з мов і літератур національних меншин

9 квітня в обласному центрі Закарпаття стартував фінальний етап Всеукраїнської шкільної олімпіади з румунської, словацької та угорської мов і літератур. Участь в олімпіаді беруть 32 учнів 9–11 класів із Закарпатської, Одеської та Чернівецької областей. Триватимуть змагання з 9-го по 12 квітня.

Урочисте відкриття олімпіади відбулося в сесійній залі Закарпатської ОВА, за участі керівництва краю, консула Генерального консульства Угорщини в м. Ужгород Ласла Куті, заступниці Генконсула Словацької Республіки в м. Ужгород Габріели Станкової, Надзвичайного і Повноважного Посла Румунії в Україні Александра Віктора Мікули, консула Румунії в Солотвині Граціана-Флоріна Пирви.

До учасників олімпіад звернувся голова Закарпатської ОВА Віктор Микита, який зазначив: «Мовне розмаїття – одна з основ європейської культури, основоположна цінність цивілізованого світу. Тож знаково, що саме наш мультинаціональний регіон сьогодні став безпечним і спокійним майданчиком для учасників з різних областей країни. Завдяки Збройним силам ми продовжуємо розвивати освіту й підтримувати нашу талановиту молодь, яка пришвидшує євроінтеграцію України».

Голова Закарпатської обласної ради Роман Сарай в першу чергу привітав школярів з тим, що вони пройшли випробування на олімпіадах різного рівня і нині стали учасниками всеукраїнської олімпіади.

Відтак наголосив, що всі учасники олімпіади вже досягли успіху. Тож головне не перемога, а участь.

Відтак консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Ласло Куті наголосив, що мовне розмаїття – це одна з ознак європейської культури: «В Європі зараз нараховується 24 офіційних мов і, крім того, на європейському континенті розмовляють ще близько 60 мовами. Якщо хтось гарно володіє однією із мов нацменшин, до прикладу, угорською, а також добре володіє українською мовою, то перед такою молодою людиною відкриваються величезні кар’єрні можливості в Європі. Тому для нас особливо важливо проведення такої олімпіади, з мов нацменшин, яка сьогодні відкривається. Адже це є визнанням того, що плекання мови, культури та народності, які здавна проживають в Україні, роблять країну багатшою, колоритною та сильнішою. Особливо у теперішній воєнний час, цей захід служить для зміцнення довіри та порозуміння між країнами та народами. Всім учасникам бажаю успіху та плідної роботи членам журі».

Щодо журі, то у його складі – викладачі філологічного факультету та факультету іноземної філології Ужгородського національного університету, Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, Фахового коледжу інституту та найкращі вчителі області. 

Христина БІКЛЯН