160666
13:22 27.032024

У Сваляві відбувся огляд виконавців народної пісні

Життя 637

Огляд виконавців народної пісні, організований Закарпатським угорськомовним педагогічним товариством уже вдруге, відбувся 20 березня на базі Свалявської початкової школи №1.

Очільниця місцевого осередку Закарпатського угорськомовного товариства, учителька навчального закладу, відповідальна за проведення заходу, привітала присутніх двома мовами та представила гостей, які прибули на огляд.

З нагоди події, присвяченої угорській народній пісні, директорка школи Ганна Продан зазначила: «Сьогодні ми зібралися, щоб славити красу музики і талант. Це велике свято для наших дітей, але водночас і велике змагання, тож під час підготовки вони дуже хвилювалися. Для нас це свято важливе й тому, що діти демонструють свої таланти та вміння. Коли ми почуємо їхні виступи, то не тільки отримаємо позитивні враження, але й відчуємо красу музики, яка збагатить наші серця».

Генеральне консульство Угорщини в Ужгороді завжди радо приймає запрошення на заходи, важливі для збереження мови. На цьому під час свого виступу наголосив консул Ференц Пап. Дипломат пригадав, що був тут і торік, коли проводився перший огляд виконавців народної пісні, організований до річниці з дня народження композитора Бейли Бартока.

«Я радий, що низка цих заходів не припиняється і влаштовується в школі вже вдруге. Для угорців, які живуть у Карпатському басейні понад тисячу років, збереження й передача угорської культури та традицій наступним поколінням мають дуже важливе значення. Такі події сприяють збереженню угорців у діаспорі. Ми невпинного наголошуємо, що особливої подяки заслуговують школи, їхнє керівництво та вчителі, які з великою віддачею виконують свою відповідальну роботу в галузі угорськомовної освіти», – підкреслив консул, а також зазначив, що незалежно від того, який захід відбувається, не можна забувати про війну, котра триває вже понад два роки.

Відтак Ференц Пап наголосив, що уряд Угорщини підтримує суверенітет та територіальну цілісність України й засуджує агресора. За словами дипломата, Угорщина, угорське суспільство солідарні з народом України, підтримують нашу державу й українських біженців об’єднанням зусиль та гуманітарною допомогою.

Від імені Генконсульства Ференц Пап передав шкільній бібліотеці набір з угорських та двомовних книжок.

Виконувачка обов’язків голови Свалявської міськради висловила вдячність за підтримку територіальної громади і школи, наголосила на взаємозбагаченні культури дружніх українського й угорського народів та висловила сподівання на подальшу співпрацю.

Після вітальних промов слово взяли діти. На цьогорічному огляді виступило набагато більше учасників, ніж торік: співало понад 60 дітей. Захід розпочався з виступу вихованців Свалявського угорськомовного реформатського садочка, які виконали чотири пісні. Відтак на сцену вийшли учні Свалявської початкової школи №1, вихованці недільної школи, а також активні учні 5–7-х класів Свалявської середньої школи №1.

Після цього виступили члени ансамблю «Свалявські пташенята», який був заснований минулого вересня. Його керівниця Генріетта Соколова, розповідаючи про створення колективу, зазначила: «Це була моя давня мрія. Я дуже люблю слухати й особливо співати угорські народні пісні. У мене немає музичної освіти, спів – це просто моє хобі. А тепер завдяки Всевишньому та підтримці Фонду ім. Ґабора Бетлена, уряду Угорщини, Мукачівському міському осередку Товариства угорської культури Закарпаття вдалося створити фольклорний ансамбль із 9 «пташенят», учнів 3–7-го класів. У майбутньому ми хочемо збільшити кількість учасників колективу, адже за допомогою зазначеної підтримки нам вдалося пошити 12 національних костюмів».

Учасники огляду виконавців народної пісні отримали від організаторів пам’ятні грамоти та подарунки, які вручив очільник Мукачівського регіонального осередку Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства Степан Шинк. На завершення заходу його учасники зробили спільне фото.

(rv/Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах