159789
09:51 8.032024

В Ужгороді відбулося мистецьке свято до річниці з Дня народження Кобзаря

Життя 819

«Зоря Шевченка над Карпатами» – літературно-мистецьке свято відбулося учора в Ужгороді.

До 210-ї річниці з Дня народження великого Кобзаря у художньому музеї імені Й.Бокшая відкрили художню виставку творів майстрів пензля і різця, лауреатів Шевченківської премії, та виставку робіт із Шевченкіани закарпатського митця Михайла Беленя. Також у музейних залах – книжково-документальна виставка «Кобзар до Ужгорода йде».

До ювілейної дати підготували і концертну програму, за участю народного артиста України Петра Матія, юні ужгородці декламували твори Тараса Шевченка.

Також відбулося відкриття меморіальної дошки одному з найяскравіших закарпатських перекладачів творів Шевченка угорською мовою, угорському письменнику, перекладачу, громадсько-культурному діячу Ласло Баллі (1927-2010). Йому належать розділ про українського поета у підручнику для шкіл з угорською мовою навчання, статті «Тарас Григорович Шевченко», «Найбільший український поет», «Переклик велетнів» (про Тараса Шевченка і Шандора Петефі), «Учитель і брат» та «Вони хочуть знати поета-велетня».

Як відзначила начальниця управління у справах культури, молоді та спорту Ужгородської міської ради Алла Чернобук, за доброю традицією, яка передається із покоління в покоління, ми щорічно вшановуємо світлу пам’ять Тараса Шевченка, який усе життя і творчість присвятив українському народу, мріяв про вільну, незалежну державу, закликав боротися за щасливе майбутнє рідної країни.

Алла Леонідівна запросила всіх цієї неділі, 10 березня, в обласну філармонію на концерт до 210-ї річниці Кобзаря. «Свою Україну любіть» – так назвав програму Закарпатський народний хор, із яким на сцені будуть і юні виконавці.

«Борітеся – поборете, вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава і воля святая!» – головне пророцтво Тараса Григоровича для сучасної України, тому вшанування великого сина українського народу сьогодні – це не просто вияв глибокої шани, а й утвердження нашої незламності та непохитної віри у Перемогу над агресором.

Про це інформує Ужгородська міська рада.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах