157334
10:45 27.122023

На «Перечинських колядках» новонародженого Ісуса прославляли та гроші для ЗСУ збирали

Життя 3388

25 грудня у Перечині відбулося свято «Перечинські колядки» з нагоди Різдва Христового-2023 за новим григоріанським календарем.

Захід провели у центральному скверику міста. Тут прибрана на корені святкова ялинка та встановлений вертеп із макетами біблійних героїв.

Міжнародний фестиваль «Перечинські колядки» започаткували вісім років тому. Проводили у період різдвяних свят – з 8 по 13 січня. Учасники та гості співали, колядували, показували театралізовані дійства, фестивалили, ярмаркували, смакували смачними стравами та напоями декілька днів поспіль, купували крафтові вироби для себе, друзів та знайомих у якості подарунків. Отже, захід мав й економічну складову, що давало можливість виробникам реалізувати свою продукцію і повернути вкладені кошти. В рамках фесту проводилися різні конкурси, розваги, були живі вівці, що додавало ще більше відчути дух Різдва. Представники різних ремесел знайомили присутніх зі своїм заняттям, демонстрували свою майстерність. Учасниками були не тільки закарпатські колективи та колядницькі групи, а і з Польщі та Словаччини, які також демонстрували збережені різдвяні традиції.

Цьогоріч організатори вирішили провести «Перечинські колядки» скромно та з благодійною метою.

– Різдвяні традиції зберігаємо і популяризуємо, але у період повномасштабного вторгнення вирішили скромно провести захід і подбати про наших захисників. Тому був організований збір коштів для потреб славних воїнів Збройних сил України, завдяки кому можемо колядувати, відзначати Різдво, Новий рік, – прокоментував кореспонденту «Карпатського об’єктива» Микола Годований, директор Центру культури і дозвілля.

Отож 25.12.2023р. Перечин. Центральний скверик. О 14.30 у запису починають звучати українські та закарпатські колядки. О 15 годині на імпровізовану сцену виходить перша колядницька група, учасниками якої стали працівники Перечинської міської ради та прихожани храму Покрови Пресвятої Богородиці ПЦУ. Перший заступник міського голови Любов Крижановська майстерно виводить мелодії на скрипці, а директор школи мистецтв Євгеній Кул – на контрабасі. Колядники виконують церковний канон «Рожденство твоє, Христе Боже наш». А потім полинули відомі колядки «Нова радість стала», «Добрий вечір тобі, пане господарю», «Небо і земля», до виконання яких долучилися і присутні.

– Декілька років поспіль щозими у період різдвяно-новорічних свят зустрічаємось з вами, щоб славити народження Ісуса, а також для того, аби продовжувати традиції дідів та прадідів, а ще для того, щоб заводити нові знайомства та створювати новітні традиції, які у майбутньому продовжуватимуть і наші діти, – каже ведуча Вероніка Гаджега.

– В народі здавна так ведеться,

І кожен з нас до того звик,

Що всі різдвяні привітання

Приносять щастя цілий рік, – віршем повідомляє друга ведуча Леся Магада і додає:

– Колядуймо разом всі, як батьки співали,

Щоб традиції прадавні й внуки пам’ятали.

Колядуймо разом всі, весело співаймо

І рожденного Ісуса повік прославляймо.

Обрядові пісні лунали дзвінко у виконанні учасників вокального дитячого ансамблю клубу с.Сімер, народного аматорського фольклорного колективу КЗ «Центр культури і дозвілля» «Цімборки» та дитячого фольклорного колективу КЗ «ЦКіД», колядницької групи учнів Перечинського ліцею імені 68-го батальйону.

Колядницька група греко-католицького Свято-Миколаївського храму вразила театралізованим дійством, космюмами, грою на різних музичних інструментах. Очолив групу настоятель храму отець Мирослав.

Порадував своїм виступом і дует вокалістів Єва Євчинець та Григоренко Софія. Співоча пташка із села Сімер Валерія Галас неперевершено виконала пісню «Україна – це я».

Цього дня надворі було тепло, без опадів. Присутні відчули дух Різдва Христового, зарядилися позитивним настроєм на прийдешній рік, долучилися до благодійної акції – щиро донатили до скриньки для наших героїчних захисників, завдяки яким ми можемо святкувати і сина Божого прославляти.

У вінчівках колядники бажали щастя, здоров’я, злагоди, благополуччя, миру і Перемоги у війні над ворогом, який прийшов на українські землі повномасштабним вторгненням 24 лютого 2022 року. Але ми обов’язково вистоїмо, переможемо, бо з нами Бог, Пресвятая Богородиця, яка породила Сина Божого, нашого Спасителя.

Слава Україні! Героям слава!

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах