156707
11:21 15.122023

В УжНУ відбулося засідання науково-технічної ради

Життя 878

У вівторок, 12 грудня, відбулось останнє засідання науково-технічної ради УжНУ в 2023 році. На порядку денному низка важливих питань: про наукову діяльність стоматологічного факультету, Українсько-угорського навчально-наукового інституту та НДІ Центральної Європи.

Розпочалося засідання з доповіді заступниці декана з наукової роботи стоматологічного факультету доктора біологічних наук, професора Надії Бойко, яка доповіла про результати наукової роботи за 2023 роки та завдання на 2024 рік.

Протягом звітного періоду, факультет активно працював над науковими і педагогічними ініціативами. За цей час вдалося випустити 15 навчальних посібників, опубліковати 110 статей, серед яких 32 були включені до міжнародних наукометричних баз даних Scopus та Web of Science. Науковці факультету взяли участь у 63 конференціях, в тому числі 45 міжнародних.

Особливу увагу Надія Бойко звернула на плідну наукову роботу студентів стоматологічного факультету, які взяли участь у конкурсі “Стартап – УжНУ: Інновації заради майбутнього!”, виборовши ІІ місце. Також відбувся успішний брейн-ринг, в якому взяли участь студенти та викладачі факультету. Це свідчить про плідну роботу з розвитку та підтримки студентської ініціативи.

Про наукові здобутки Українсько-угорського навчально-наукового інституту розповіла заступниця директора з наукової роботи кандидат історичних наук, доцент Любов Павлишин. Впродовж звітного періоду факультет відзначився виданням 18 навчальних посібників, 5 підручників, 2 монографій. Опубліковано 23 наукові статті, а також було організовано та проведено 2 міжнародні наукові конференції та одну всеукраїнську, які стали майданчиками для обміну досвідом та актуальними науковими дослідженнями. На факультеті виходять друком три періодичні видання, зокрема, фаховий науковий журнал „Acta Hungarica”, журнал “Вісник Закарпатського угорськомовного наукового товариства”, наукове видання молодих науковців та студентів «NORTIA».

Заступниця декана з наукової роботи представила широкий спектр наукових досягнень студентів Українсько-угорського навчально-наукового інституту. Важливим напрямком виявилася активна участь студентів у всеукраїнських та міжнародних конференціях, де вони показали високий рівень компетентності. Не менше вражаючі були перемоги п’яти студентів у Всеукраїнських конкурсах студентських науково-дослідницьких робіт. Важливим активом виявилася участь в програмі Erasmus+ для 8 студентів, які навчаються за кордоном (Угорщина), що сприяє їхньому академічному зростанню та міжнародній співпраці.

Також заступниця декана з наукової роботи представила наукові здобутки студентів Українсько-угорського навчально-наукового інституту. Зокрема, студенти протягом 2023 року активно брали участь всеукраїнських та міжнародних конференціях, 5 студентів стали переможцями Всеукраїнських конкурсів студентських НДР, 8 студентів факультету навчаються за програмою Erasmus+ (Угорщина).

На завершення Любов Павлишин поділилася планами розвитку науки інституту на наступний рік. Серед них – збільшення кількості публікацій у виданнях, які індексуються в наукометричних базах Scopus та Web of Science. Також заплановано активну участь у міжнародних та всеукраїнських наукових конференціях, що дозволить інституту збагатити свій науковий потенціал та розширити свій академічний вплив.

Про результати роботи Науково-дослідного інституту Центральної Європи доповіла директор інституту Мирослава Лендьел, доктор політичних наук, професор. Основними науковими напрямами роботи інституту стали історико-культурологічні та етнонаціональні дослідження, соціальні та політичні студії, а також питання євроінтеграції та європеїзації. Під егідою інституту проводились круглі столі, наукові читання, робочі семінари та міжнародні конференції. Окрім цього, на постійній основі співробітниками інституту організовується дискусійний клуб та експертні зустрічі з різноманітних тем розвитку регіону Центральної Європи. Цієї осені відбулися важливі експертні дискусії з відомими політологами М. Цірнером (Словаччина) та Б. Мадяром (Угорщина). Поміж іншого, науковці інституту активно приймають участь у підготовці та виконанні міжнародних грантових проєктів. Один з таких проєктів, HORIZON-CL2-2024-TRANSFORMATIONS-01-08: Arts and cultural awareness and expression in education and training, був поданий спільно з норвезькими партнерами, що свідчить про постійну стрімку роботу інституту в напрямку розширення своєї наукової активності та співпраці на міжнародному рівні.

Також на засіданні були представлені звіти за закінченими держбюджетними науково-дослідними роботами у 2023 році (наукові керівники: Кохан О.П., Шуаібов О.К., Онисько М.Ю.) та звіти керівників фундаментальних наукових досліджень, прикладних наукових досліджень та науково-технічних (експериментальних) розробок молодих вчених (наукові керівники: Жукова Ю.П., Погодін А.І.).Ці презентації стали важливою частиною обговорення на засіданні, демонструючи широкий спектр діяльності та досягнень наукових колективів у різних напрямках досліджень.

За інформацією науково-дослідної частини УжНУ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах