ko.net.ua

В Ужгороді провели фотовиставку «Насилля»

На фотовиставці “Насилля” авторки Кетрін Кіш в Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Ф.Потушняка представили 36 робіт. У кожній темі – 12 світлин.

Про це Суспільному розповіла організаторка заходу Кетрін Кіш. За її словами, роботи поділені на три теми: інформаційне насильство, самоідентифікація та домашнє насильство. Експозицію відкрили в Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Федора Потушняка.

“Фотопроект приурочений до Всеукраїнської акції «16 днів проти насилля», так і називається сам проєкт «Насилля». Я вважаю, що не тільки в нашій країні, а взагалі в світі є теми: про які треба говорити, є теми про які людям говорити незручно, а є теми про які варто говорити. Дуже часто люди вважають, що в сім’ї нема зґвалтування, а воно є і воно карається законом. Людина має почувати себе в безпеці і кожен, хто про це почне говорити та достукається хоча б до одної людини, покращить не лише своє життя, а й життя в усій країні”, — розповідає фотохудожниця Кетрін Кіш.

Виставка “Насилля” складається з 36 фотографій, з них на 12 – зображена Юлія Соломонюк.

“Я особисто від Катерини, дізналася про те, що вона планує робити такий проєкт і вона розповіла, що хоче зробити про інформаційне насильство, а мені, як нікому іншому, близька ця тема. Я стала жертвою фейкової інформації, недостовірної інформації, через це постійно стресувала, тому мені як нікому іншому було простіше показати ці емоції і боротьбу з ними”, — розповідає модель експозиції виставки Юлія Соломонюк.

“Ми хочемо показати важливість виходу з токсичних стосунків, привернути увагу до домашнього насильства, показати історії людей, які потрапляють в такі ситуації і як вони можуть від них звільнитися”, — додає Тетяна, співорганізаторка перфомансу Шибарі.

До слова, на відкритті був представлений перфоманс, створений майстринями мистецтва Шибарі, Даною Гіді та Тетяною (Berry Rope Hugs), де учасники продемонстрували глядачам трикутник Карпмана (Агресор-Жертва-Рятівник).

Також на заході відвідувачі прослухали лекцію від Вікторії Симуляк, Соціальної педагогині Закарпатського обласного центру соціально психологічної допомоги, на тему запобігання домашнього та гендерно зумовленого насильства.