ko.net.ua

В обласному облмуздрамтеатрі відбулося театралізоване дійство пам’яті Дмитра Креміня

У Закарпатському академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені братів Шерегіїв відбувся спільний захід закладів культури області – театралізоване дійство «Земне в небеснім, у земнім – небесне…», присвячене пам’яті видатного уродженця Закарпаття, поета, публіциста, есеїста, перекладача, заслуженого діяча мистецтв України Дмитра Креміня.

Зі сцени лунали вірші митця у різних інтерпретаціях і не тільки українською, а й у перекладі на угорську мову, їх не тільки декламували, а й вплели у хореографічні, театральні та музичні постановки.

У заході взяли участь студенти та викладачі Академії культури і мистецтв, актори Закарпатського академічного обласного театру ляльок та вихованці студії «Бавка», Академічний камерний хор «Кантус», Академічний духовий оркестр Закарпатської обласної філармонії (керівник – народний артист України Володимир Співак), Закарпатський академічний обласний український музично-драматичному театрі імені братів Шерегіїв, Закарпатський обласний театр драми та комедії (м.Хуст), Берегівський угорський національний театр ім.Д.Ійєша та Заслужений академічний Закарпатський народний хор (директорка-художня керівниця та головна диригентка Наталія Петій-Потапчук), який вперше виконав поезію «Моя Україна» на музику закарпатського композитора Василя Гайдука.

На завершення концертної програми з промовами та словами вдячності виступили очільники департаменту культури Євген Тищук та освіти і науки, молоді та спорту Марʼяна Марусинець, яка вручила учасникам вечору памʼяті Дмитра Креміня подяки.

Режисерка дійства – Заслужена артистка України Наталія Орєшнікова.

Захід провели у рамках відзначення 70-річного ювілею Дмитра Креміня. Нагадаємо, Верховна Рада України, Закарпатська та Миколаївська облдержадміністрації оголосили 2023-й – роком поета. Митці двох областей проводять низку заходів, вшановуючи пам’ять видатного українця.

Про це інформує Департамент культури Закарпатської ОВА.