ko.net.ua

В Ужгороді презентували напрацювання у сфері ментального здоров’я

В атріумі обласної ради відбувся захід в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я за ініціативою першої леді Олени Зеленської. Мета – нагадати кожному з нас про важливість ментального здоров’я. У програмі заходу відбулися тематичні панельні дискусії, на яких наголошувалося, що піклування про своє ментальне здоров’я має стати звичним для українців. Людина має відчувати турботу про свій ментальний стан та мати у доступі усі можливості (зокрема, державні) і ресурси, аби подбати про нього.

Звертаючись до присутніх на зібранні, виконуючий повноваження голови Закарпатської облради Андрій Шекета зауважив: «Для українців тема архіважлива, адже не тільки війна, а й багато інших подій, які важко ігнорувати, можуть вплинути на стан психічного здоров’я людини. Щоденний стрес та хвилювання, з якими люди не завжди можуть впоратися самостійно, вимагають допомоги фахівців. Тому важливо, щоб кожен усвідомив, наскільки важливо дбати про ментальне здоров’я та, у разі потреби, звертатися за допомогою до спеціалістів». Посадовець наголосив, що попит на професійні послуги у сфері ментального здоров’я зростає, тому важливо, щоб ці послуги були якісними та фаховими.

У ході заходу наголошувалося, що в Україні створена програма ментального здоров’я «Ти як?» спеціально для того, щоб кожен знайшов психологічну допомогу вчасно. Основний меседж Програми: Відновимо людину – відновимо все. Ініціатори програми акцентують: кожен, хто хоче підтримати інших, повинен підтримати себе. Психологічна безпека цілої країни починається з кожного з нас.

У ході панельних дискусій організатори презентували свої дослідження серед надавачів та отримувачів послуг у сфері ментального здоров’я у Закарпатській області.

Участь у заході узяли: заступник голови ОВА, депутат облради Петро Добромільський, депутатка облради, голова профільної комісії облради Ольга Олексик, керівники профільних департаментів ОВА та комунальних установ краю.