153294
23:15 4.102023

У Берегові розпочався Міжнародний театральний фестиваль

Життя 1863

З 4 по 8 жовтня в Берегові проводиться Міжнародний театральний фестиваль. Захід приурочений 30-ій річниці діяльності Закарпатського обласного угорського драматичного театру.

Напередодні, третього жовтня, відбулося урочисте відкриття виставки костюмів та фотовиставки, де присутні змогли почути ліричний виступ, емблематичні фрази, цитати з вистав театру у виконанні берегівських акторів. Згадані тексти яскраво показали, скільки вистав створено тут протягом трьох десятиліть діяльності храму Мельпомени.

У цьому році організатори наповнили фестиваль не тільки виставами, а й відродили останні три десятиріччя театру у вигляді художної виставки.

Фотографії на 11 панелях представляють роботу трупи, яка розділена на три основні періоди. Перший період розповідає історію від початку до розвитку поетичної театральної мови, яка стала візитівкою Аттіли

Віднянського. Другий період відроджує час, спрямованний на створення традицій стаціонарного театру, тоді як панель третього періоду зображує нинішню ситуацію. Вони розповідають про пережиті моменти під час війни.

Костюми, реквізити, які зберігалися у сховищах закладу, – як ті свідки, які можуть багато чого розповісти з життя театру та акторів. Виставковий матеріал зібрали Едіна Шін та Дьордь Копінцу.

Виставку можна переглянути протягом усього фестивалю. Після відкриття присутні переглянули виставу-концерт «Дим його очах», оповіді та пісні Томаша Чеха у виконані Балажа Сабов та Міклоша Х. Вечея.

У фестивалі візьмуть участь гості із-за кордону: з Угорщини – Йожеф Сарвош та Іштван Берец з індивідуальним вечором, акторка з Ніредьгазького театру Моріц Жігмунда Прегітцер Фружина, з Румунії – актори Марошвашаргельського театру.

У неділю, 8 жовтня, в рамках фесту буде проведено церемрнію вручення премії Федак Шарі.

Наталія ВАРОДІ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах