ko.net.ua

Майже 1,2 тисячі мешканців Закарпаття з туберкульозом і підозрою на нього отримали безоплатну медичну допомогу

Діагностика та лікування туберкульозу в Україні є безоплатними для пацієнтів. Для цього Програмою медичних гарантій передбачені два пакети: «Діагностика та лікування дорослих і дітей, хворих на туберкульоз, у стаціонарних та амбулаторних умовах» та «Супровід і лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги».

Від початку року майже 1,2 тисячі мешканців Закарпатської області з туберкульозом або підозрою на нього отримали допомогу за Програмою медичних гарантій, всього по Україні – майже 19 тисяч українців.

Пакет «Діагностика та лікування дорослих і дітей, хворих на туберкульоз, у стаціонарних та амбулаторних умовах»

В межах пакета серед інших послуг безоплатними є:

Повний перелік послуг можна знайти за посиланням.

Коли пацієнт, що має туберкульоз, перестає виділяти мікобактерію (тобто не може інфікувати інших), і це підтверджують лабораторні дослідження, його переводять зі стаціонарного лікування на первинний рівень медичної допомоги. Там спостереження веде сімейний лікар. Така меддопомога передбачена іншим пакетом, про який розповімо нижче.

Пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги»

Безоплатними в межах цього пакету є такі послуги:

Про інші послуги, доступні в межах цього пакету, можна прочитати за посиланням.

Як знайти найближчу лікарню, де надають медичну допомогу пацієнтам зі встановленим діагнозом туберкульоз

За пакетом «Діагностика та лікування дорослих і дітей, хворих на туберкульоз, у стаціонарних та амбулаторних умовах» Національна служба здоров’я України (далі – НСЗУ) укладає договір лише з одним медзакладом на область та місто Київ – його визначає обласний департамент охорони здоров’я, і в ньому надають як стаціонарну, так і амбулаторну допомогу. Цьогоріч НСЗУ так законтрактувала 21 лікарню – усі вони є профільними протитуберкульозними або фтизіатричними центрами.

Адреси та телефони цих лікарень можна дізнатися за номером контакт-центру НСЗУ 16-77 або на сайті НСЗУ. Оберіть вашу область або населений пункт, а в полі «Групи послуг» – потрібний пакет послуг – так ви побачите всі законтрактовані за цим пакетом медзаклади.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я України.