ko.net.ua

У трьох тергромадах краю запроваджуватимуть систему енергетичного менеджменту

У Чернівцях триває дводенний круглий стіл: «Співпраця задля впровадження систем енергетичного менеджменту в територіальних громадах Івано-Франківської, Чернівецької, Закарпатської областей», за участю представників облдержадміністрацій та органів місцевого самоврядування, експертів з питань енергоефективності.

Захід проводиться в рамках відповідного проєкту, який підтримується Програмою «U-LEAD з Європою».

Закарпаття на форумі представляють: керуюча справами облради, депутатка облради Мирослава Ливч, а також керівники Свалявської, Ясінянської та Горінчівської тергромад.
У ході заходу наголошувалося, що енергетична безпека – це захищеність держави, її громадян та економіки від дефіциту енергії. Нині, зважаючи на військову ситуацію, муніципалітети у тилових регіонах намагаються самостійно впроваджувати заходи з енергоефективності на об’єктах критичної інфраструктури, зокрема, шляхом встановлення систем опалення на основі відновлюваних джерел енергії та сучасного світлодіодного освітлення тощо.
У сучасних реаліях проблеми, пов’язані з енергопостачанням, значно загострилися. Тож, основною метою є вирішення проблем енергоспоживання шляхом його зменшення в муніципалітетах. Енергоефективність стала важливою складовою стратегії розвитку тергромад.

Мирослава Ливч привітала учасників зібрання і насамперед подякувала ЗСУ за можливість комунікації територіальним громадам різних областей. «Вірю, що 9 територіальних громад-партнерів цього проекту у подальшому матимуть сталий партнерський зв’язок в різних проектах та ініціативах спільних програм транскордонного співробітництва. Закарпатська обласна рада всіляко підтримуватиме їх», – наголосила посадовець та окремо подякувала керівниці проєкту Тетяні Данилів.

Учасники круглого столу ознайомилися із завданнями проекту, етапами його реалізації, затвердили персональний склад дорадчо-консультативного органу, розглянули питання енергетичної стійкості громад: від підготовки до опалювального сезону та карти можливостей тощо.

Про це повідомляє Закарпатська обласна рада.