ko.net.ua

В Ужгороді відбувся захід до Всесвітнього дня біженців

Учора, у Всесвітній день біженців, тематичний захід організували у Боздоському парку в Ужгороді громадська організація «Неємія» та УВКБ ООН. Тема – «Надія вдалині від дому. Світ, де біженці та ВПО завжди залучені».

Участь у заході взяли переселенці, які зараз проживають в Ужгороді, заступник міського голови Вадим Борець, виконавча директорка ГО «НЕЄМІЯ» Тетяна Мачабелі, офіцер із оперативних питань Представництва Агентства ООН у справах біженців у Закарпатській та Івано-Франківській областях Юсиф Хассо, директор Ужгородського міського центру соціальних служб департаменту соцзахисту Іван Фленько, представники Головного управління Державної міграційної служби у Закарпатській області, громадських організацій, які опікуються внутрішньо переміщеними особами, містяни.

Розпочали зустріч перформансом театральної студії «Провокатор». Актори продемонстрували епізод із життя внутрішньо переміщених осіб, котрі вимушено залишили свої оселі й приїхали в Ужгород після 24 лютого 2022 року.

Під час заходу учасники наголошували на важливості залучення переміщених і постраждалих від війни людей до ініціатив, які сприяють їхньому пошуку довготермінових рішень у тій громаді, де вони проживають.

Офіцер із оперативних питань Представництва Агентства ООН у справах біженців у Закарпатській та Івано-Франківській областях Юсиф Хассо наголосив: із початку повномасштабного вторгнення змушені були покинути домівки понад 11 мільйонів українців – частина з них виїхали за кордон, а решта перемістилися в безпечніші регіони. Якщо звернути увагу саме на Закарпаття, каже Юсиф Хассо, станом на травень офіційно зареєстровані в області понад 142 тисячі ВПО, з них 27 тисяч – в Ужгороді.

Особливу подяку висловив Юсиф Хассо міській владі та партнерам за підтримку постраждалим від війни ВПО й за те, що продовжують докладати зусиль, щоб створити комфортніші умови для життя переселенців.

Заступник міського голови Ужгорода Вадим Борець висловив вдячність ужгородцям за прихисток, харчі, речі й загалом усе, що вони роблять для внутрішньо переміщених осіб у нашому місті, подякував громадським організаціям, іноземним партнерам за допомогу, яку вони спільно надають із 24 лютого для українців.

На завершення присутні висадили у Боздоському парку 26 туй, які символізують, за словами виконавчої директорки ГО «НЕЄМІЯ» Тетяни Мачабелі, згуртованість і укорінення надії у переселенців, які живуть в Ужгороді. 25 смарагдових туй присвячені кожному регіону нашої держави, а одна – міжнародній спільноті – як символ згуртованості, залученості й довготривалих рішень.

Про це повідомляє відділ інформаційної роботи Ужгородської міської ради.