147349
10:20 22.052023

У церкві Перечина освятили царину – молоді колоски зернових культур

Життя 3861

Щороку перед Вознесінням у церквах Закарпаття проводять обряд освячення цАрини, тобто молодих колосків зернових культур. У деяких населених пунктах для обряду беруть колоски пшениці, у деяких – жита чи вівса. Святять царину для того, щоб вберегти майбутній урожай на полях від буревію, грому, смерчу, сильних вітрів та від шкідників.

Цікаво, що слово «царина» має декілька значень і може вимовлятися із наголосом на першому та другому складі. Десь кажуть «цАрина», десь – «царИна». Слово походить з румунської, що означає «нива», «рілля», «лан». Раніше освячували людські поля із зерновими культурами. Останніми роками обмежуються лише освяченням колосків у церквах.

Вчора, 21 травня, колоски пшениці освятили у греко-католицькому храмі Святого Миколая м.Перечин. Після святкового богослужіння настоятель отець Мирослав провів обряд освячення біля дерев’яного Хреста із розп’яттям Ісуса, який встановлений на задній території.

Церківник Еміл Вантюх вправно все готує до обряду: зелені колоски пшениці ставить на застелений стіл білою скатертиною та до білого відра. Акуратно поправляє скатертину, яку загорнув вітер. Посередині ставить церковне розп’яття. Ще раз перевіряє, чи стіл стоїть надійно, чи вітер не звалить відро із колосками.

– Такими гарними колосками парафію забезпечив наш вірник Михайло. Най Бог дасть йому та його родині многая і благая літ, – каже пан Еміл.

Троє хлопців із хрестом та павісами очолюють церковний хід. За ними слідує отець Мирослав, півчі, а потім вже вірники, співаючи «Христос воскресе із мертвих, смертію смерть поправ і сущим во гробах живот дарував».

Чину освячення передує читання чотирьох Євангелій, молитва-заклинання від грому, блискавки, буревію, шкідників та благословення на хороший урожай посадженого-посіяного людьми.

Вірники беруть по декілька освячених колосків і несуть додому. Вдома ставлять за ікони, несуть на городи, ниви, поля з вірою та надією на добрий урожай.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах