146332
14:30 30.042023

У Берегові відбувся семінар для викладачів мистецьких шкіл

Життя 2545

28-29 квітня на базі Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ відбувся семінар для викладачів мистецьких навчальних закладів, організований Дитячою школою мистецтв та творчості угорського народу «Туліпан Танода».

Дводенний захід відкрив виступ викладачів класу акордеону Дитячої школи мистецтв та творчості угорського народу «Туліпан Танода» Маріанни Данч-Варга та Ніколетти Шипош, а також Імре Голожі, викладача гри на дерев’яних духових інструментах Берегівської школи мистецтв ім. Золтана Кодая.

Відтак присутніх привітала директорка Дитячої школи мистецтв та творчості угорського народу «Туліпан Танода» Анжеліка Кепич. Під час виступу вона наголосила, що мета семінару, в першу чергу, полягає в популяризації угорських народних музичних інструментів, народних ігор та ремесел на Закарпатті, а також в обміні досвідом викладачів та підвищенні їхньої кваліфікації. За словами директорки, до тренінгу долучилися 60 педагогів мистецьких шкіл.

Анжеліка Кепич також представила викладачів семінару. Серед них, зокрема, тараготист, володар Премії ім. Бейли Бартока та ім. Ференца Ліста Чаба Надь, викладачка гри на цитрі Ніредьгазського мистецького коледжу Єва Аґарді, майстриня техніки валяння Чілла Добинські, народний музикант Золтан Фаркаш, студент кафедри скрипки будапештської Музичної академії ім. Ференца Ліста Акош Берец, викладач гри на акордеоні та скрипці, лідер ансамлю «Боржаварі» Шандор Ковач, викладачка народного співу та народних ігор школи мистецтв «Туліпан танода» Ержебет Кокаш, викладачка народних ігор школи мистецтв «Туліпан танода» Габріелла Сіладіне Товт та викладачка народних танців Крістіна Ботош.

«Вважаю, що на Закарпатті я вдома. Я беру участь у семінарі не як запрошений гість, а як майстер гри на тараготі – музичному інструменті, котрий пов’язаний із землею куруців, котрий, ніби, повертається», – розповів нашому виданню Чаба Надь. Музикант пригадав, що в рамках туру на Закарпатті минулої осені він відвідав із виступом на інструменті всі угорськомовні школи краю. «Дуже радий, що я не «останній з могікан» із гри на тараготі, адже завдяки творчості угорського народу «Туліпан Танода» на Закарпатті є та виховується наступне покоління тараготистів», – підкреслив Чаба Надь, згадавши й ім’я ужгородського тараготиста Шандора Шрайнера, ким краяни справедливо пишаються.

Викладачка гри на цитрі Єва Аґарді взяла участь у тренінгу, організованому «Туліпан Танода», вже вдруге. «Восени я познайомилася з місцевими викладачами гри на цитрі й оцінила, який матеріал їм необхідний. Викладачі мають різний рівень знань, хтось грав на інструменті з дитинства, хтось познайомився з ним пізніше. Відтак, я привезла диференційований матеріал – від дитячих пісень до народної музики», – повідомила викладачка.

Програма семінару містила як теоретичні, так і практичні заняття, під час яких музичний супровід забезпечував анстамбль «Кокаш-бенд».

Тренінг, організований Дитячою школою мистецтв та творчості угорського народу «Туліпан Танода», відбувся за підтримки Фонду ім. Шандора Чорі, міністерства з питань культури та інновацій Угорщини.

(CsA/Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді змагалися на чемпіонаті Закарпаття з танцювального спорту
17:03
«Екологічна освіта дітей засобами театрального мистецтва та ігрових практик»: навчально-методичний посібник
16:36
У Хустській ТГ проходить Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» (Джура)
16:15
У Коритнянському ліцеї відкрили благодійну виставку-продаж трьох місцевих художників
15:52
У Мукачеві за 4 місяці зафіксовано майже 4500 порушень правил паркування
15:38
Рідним загиблого на Донеччині прикордонника із Закарпаття вручили державну нагороду
15:21
На Тячівщині затримали наркоторговця: за місцем проживання фігуранта проведено обшук
15:08
238 осіб з інвалідністю скористалися послугами Закарпатської служби зайнятості з початку року
14:56
В Ужгородському ТСЦ МВС призначили нового керівника
14:44
Відбулося засіданні виконкому Білківської сільради
14:13
Всі новини