ko.net.ua

У корінні наша сила: у Мукачеві відкрили виставку «Німецький колорит»

У Палаці культури і мистецтв відбулося відкриття виставки живопису та декоративно-прикладного мистецтва етнічних німців України «Німецький колорит».

В експозиції представлена багата історія родини Ангеліни Шардт. Жінка очолює асоціацію німців України. Живе на Миколаївщини та є ініціаторкою чималої кількості проектів і на Закарпатті. За допомогою цієї виставки, на якій представлені документи, листівки, листи різних часів, вишиті серветки, особисті речі родини, можна ознайомитись з історико-культурною спадщиною родини Шардт і трохи наблизитись до історії німців.

«Ангеліна Шардт протягом багатьох років збирала історію своєї родини, яка творила і працювала на благо українського народу, на території Миколаївщини. Насправді дуже вражає колоритність німецького народу. І дуже важливо, що історія сім’ї передається з покоління в покоління»,- зазначила заступниця мукачівського міського голови та керівниця ГО «Німецька молодь Закарпаття» Юлія Тайпс.

« Для мене це не тільки німецька культура. Це симбіоз – української душі і німецьких традицій. Ці люди чотири покоління живуть і творять на благо нашої землі. Тому експонати, які зібрані у колекції Ангеліни Шардт, це ті роботи, що будуть надалі залишатися нашою спадщиною»,- коментує заступниця директора Палацу культури і мистецтв Наталія Рибар.

Також, свої роботи, на виставці представила і художниця Оксана Метцгер. Тут можна побачити розпис по кераміці у німецькому стилі самої мисткині, а також роботи учасників групи третього віку (гурток «Керамістика»), які займаються на Платформі 9 3/4.

На першому поверсі палацу, організатори виставки, розмістили міні колекцію намальованих листівок – традиції і свята.

«Вони виконані у декоративному стилі. Маю надію, що колись нам вдасться зробити з них справжні листівки. А взагалі радію тому, що ми можемо проводити такі заходи. Робимо їх для того, аби трохи психологічно розвантажитись та допомогти нашим військовим»,- зазначає Оксана Метцгер.

Окремі роботи, представлені на виставці, можна придбати, частина коштів буде перерахована на ЗСУ.

Ірина ГРАБКО