ko.net.ua

Берегівський благодійний фонд «Геніус» гартує таланти

Громадський осередок створений і діє при Закарпатському угорському інституті імені Ференца Ракоці і під його патронатом.

На рахунку “Геніуса” багато потрібних і корисних справ та заходів, реалізація сотні ефективних програм. Одна із них – підтримка талановитих дітей, вдосконалення їх здібностей, надання допомоги в подальшому розвитку. Цей проект працює вже вісім років поспіль. Нинішнього навчаьного сезону заняття з підлітками проводяться з чотирьох предметів. Це – математика, біологія, хімія і географія. З учнями займаються 11 досвідчених педагогів.

“Спеціалізовані уроки відбуваються по три дні – п’ятниця, субота, неділя, протягом трьох тижнів,- каже Карпатському об’єктиву директор фонду Наталія Вароді. – В цей період діти проживають в ЗУІ і перебувають на повному забезпеченні вишу”.

Наприкінці тижня відбулося зібрання школярів, які поглиблено вивчають математику. Їх вітала і бажала вагомих здобутків Наталія Вароді. Відтак перед учасниками виступила координатор і натхненник програми, директор Ужгородської ЗОШ № 10 Юдіта Кулін.

“Незважаючи на важкі часи, навчальні завдання не змінилися, навпаки вдосконалилися,- ділиться з нашим виданням пані Юдіта.- Математика важка лише тим, хто не любить цей предмет. Заняття, як і в попередні роки, проходитимуть в ігровому стилі. Зрозуміло, знайдемо час і для змістовного відпочинку, цікавих екскурсій тощо. Нині зі школярами займатимуться такі досвідчені викладачі, як Лайош Сіладі, Каталін Кучінка, Еріка Роман, Габріеллі Пап та Естер Балог”.

Загалом для участі у програмі цього року поступило 56 заявок з 11 населених пунктів області – Ужгорода, Берегова, Мукачева, Великої Доброні, Вербівця, Великих Геївців та інших. Переважна більшість учасників уже прибули до спеціалізованого коледжу ЗУІ, де проходитимуть заняття і в гуртожитку якого проживатимуть. З дітьми вже провели відповідний інструктаж, розповіли, як проходитимуть заняття, як здійснюватиметься харчування, організовуватиметься відпочинок тощо. Багато із присутніх не вперше беруть участь у проекті й тому знайомі з нюансами викладання предмету. Але є і новачки, яким необхідно роз’яснити все більш детально.

“Нам тут все подобається – і організація занять, і відпочинок, і ввічливі педагоги,- каже Карпатському об’ктиву один з учасників.- Є навіть просторий спортивний зал, де можна після занять пограти у футбол чи в інші ігри.”

В цілому мета даної програми – належним чином підготувати школярів для участі до обласних, всеукраїнських та міжнародних олімпіад, Сподіваємося, що після проходження цих своєрідних курсів, наші юні таланти гідно представлятимуть Закарпаття на вказаних конкурсах.

Микола ГОРВАТ