ko.net.ua

Як у Перечині церковна коляда колядувала й Ісуса прославляла. ВІДЕО

У греко-католицькій Свято-Миколаївській парафії у Перечині сформувалися чотири колядницькі групи: три дорослі й одна дитячо-молодіжна, яку очолив отець Мирослав.

У складі однієї з груп була і кореспондентка «Карпатського об’єктива». Вона поділилася враженнями та емоціями від колядування.

Хоча синоптик прогнозував дощ, але хмари витримали – було хмарно, але без опадів. До того ж, у ці святкові дні світло не відключали. Правда, відключили 8 січня вночі, коли ми вже завершили колядування.

Наша група колядувала у будинках по вулиці Ужгородській, у мікрорайоні «Штати» та на Поташні. Сьомого січня ми колядували сім годин, восьмого – п’ять. За ці два дні «намотали» 16 км. Програма «Крокомір» на гаджеті зафіксувала 30 тисяч кроків! Ноги досі болять, гудять, мозолі дошкуляють, але це минеться, а позитивні емоції та враження залишаться назавжди. Люди різних конфесій радо приймали церковну коляду. Від щастя та радості господарі плакали і щиро дякували, що про них не забули, їхню хату не оминули, завітали з радісною новиною: народився маленький Ісусик, який стане Спасителем людства.

– Рождество твоє, Христе Боже наш!

Возсія мирові світ разума:

В нім бо звізда служащії, звіздою учахуся.

Тобі кланятися, Сонцю правди,

І тебе відіти со висоти Востока.

Господи, слава Тобі! – колядники співають тропар Різдва, заходячи до хати.

Першим переступає поріг оселі чоловік – щоб велося і у хаті був гаразд. Таке повір’я паную з сивої давнини.

Потім лунає одна із колядок (у кожній оселі інша): «Нова радість стала», «Небо і земля нині торжествують», «Во Віфлеємі нині новина», «Добрий вечір тобі, пане господарю», супроводжуючи спів мелодійним калатанням різдвяних дзвоників. Один з чоловіків (у нашій групі було їх двоє: пан Мирон та пан Петро) вінчує господарям прожити прийдешній рік у мирі, благодаті, доброму здоров’ї, нехай Господь з високого неба допоможе у справах, здійсненні мрій і бажань. На завершення гурт співає «Многая літ». Оселя наповнюється святковою атмосферою.

Заколядовані гроші будуть використані для потреб церкви. Наразі греко-католицька парафія зводить дзвіницю, збирає кошти на придбання третього дзвона.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора