141021
12:13 27.122022

В УжНУ зустрілися стейкголдери магістерської освітньої програми «Політологія»

Життя 2620

У середу, 22 грудня, в Ужгородському національному університеті відбулася зустріч стейкголдерів освітньої програми “Політологія”, освітній ступінь «Магістр». На зустрічі були присутні викладачі кафедри політології і державного управління, представники державної влади, місцевого самоврядування, ЗМІ, аналітичних установ, колишні випускники кафедри політології і державного управління, студенти, які отримали кваліфікацію «Магістр політології» 21 грудня, а, отже, могли поділитися найсвіжішими враженнями, а також слухачі першого курсу навчання, які є «занурені» у процес засвоєння сучасних політологічних компетентностей саме тепер. Всі зацікавлені сторони мали змогу ознайомитися із пропонованим проєктом освітньо-професійної програми «політологія» другого (магістерського) рівня вищої освіти заздалегідь, позаяк він був оприлюднений на інфо-центрі сайту УжНУ, а також оцінити за допомогою анонімного опитування попередню програму з політології.

Презентувала проєкт магістерської програми її гарант, професор кафедри політології і державного управління і, водночас, проректор із науково-педагогічної роботи Мирослава Лендьел. Вона зазначила, що метою освітньої програми є підготовка висококваліфікованих фахівців, які здатні вирішувати комплексні задачі щодо дослідження, аналізу, моделювання, прогнозування політичних явищ та процесів, долучатися до вироблення публічної політики, реалізації політичних кампаній та проєктів, поширювати сучасні знання з політичної науки та практики.

«В програмі було враховано багато конструктивних пропозицій, які торкалися розширення іі практичної складової, зокрема побажання, щоб студенти навчилися писати проєкти. Ми їх врахували і внесли в програму, яку ми хочемо сьогодні обговорити. Кожна освітня програма повинна мати свою унікальність. Ми відштовхувалися від сильних сторін нашого викладацького колективу, від нашого досвіду, і вважаємо, що нашим козирем є можливість вивчати, досліджувати і практично застосовувати досвід функціонування політичних інститутів та процесів у країнах Центральної Європи, інтегральною частиною якої є Україна. Наш випускник повинен дуже добре розуміти, як функціонують різні інститути та відбувається політичний процес у сусідній країнах, якою є специфіка політичної практики у регіоні для того, щоб цей досвід та помилки адаптувати та попередити в українських реаліях» – наголосила Мирослава Лендьел.

В процесі обговорення присутні поділилися власними міркуваннями щодо важливих напрямків, дисциплін, які вивчатимуться в рамках програми. Народний депутат України, випускник кафедри політології і державного управління Анатолій Костюх акцентував увагу на тому, що програма має практичне спрямування. Керівник Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України Олег Лукша зазначив, що програма підготовки політологів є важливою в сучасних складних реаліях: «До цієї програми я б оставив наступні критерії – випереджаючий характер, тому що її випускники працюватимуть в абсолютно нових умовах, знання про реформи в Україні, зокрема про реформу децентралізації, знання в інформаційно-пропагандистській роботі і знання в безпековій сфері». Випускник кафедри політології і державної Святослав Марголич розповів про практичний вимір програми, а також потрібні вміння та навички для організації ефективної роботи штабу політичної сили/кандидата під час виборчого процесу.

Магістерська освітньої програма «Політологія» перебуває наразі на фінальній стадії оформлення. До неї передбачається включення нових дисциплін, зокрема таких, як управління проєктами в Європейському Союзі, політична журналістика, інтернет-технології в політичному процесі.

Про це повідомляє Інформаційно-видавничий центр УжНУ.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах