ko.net.ua

В Ужгороді єврейська громада почала святкування Хануки

Єврейська громада Закарпаття розпочала святкування Хануки. На площі Фенцика біля обласної філармонії запалили центральну та восьму свічки на ханукальному світильнику – менорі.

Запалення свічок – це головний обряд Хануки. Його провів головний рабин Ужгорода та Закарпаття Вільгельм Менахем-Мендель.

Впродовж наступних днів на менорі запалюватимуть ще по одній свічці.

– Ханука – це свято перемоги добра над злом. Світла над темрявою, – наголосив голова організації Хесед Юрій Гальпер. – Я думаю, що і цього разу, я вірю в це, світло Хануки переможе. Бо іншого бути не може. Тому що світло сильніше за тьму. Воно розриває тьму на шматки. Бажаю всім доброго здоров’я і віри в перемогу.

У церемонії запалення першої ханукальної свічки взяв участь й Ужгородський міський голова Богдан Андріїв, який привітав єврейську общину, відзначив, що вперше за останні роки бачить так багато людей на цьому святі.

– Сьогодні розпочинається велике єврейське свято перемоги добра над злом. Це дуже символічно, адже наша країна потерпає сьогодні від збройної агресії російських окупантів. Ми маємо вірити у перемогу нашої країни, наших Збройних Сил. Звертаємося до Бога і молимося за наших захисників. Бажаю всім миру, добра, Божого благословення і перемоги, – привітав усіх міський голова.

Відтак головний рабин Ужгорода та Закарпаття Вільгельм Менахем-Мендель розповів про визначний для єврейської громади день, історію свята. А також наголосив, що протягом життя кожна людина має запалювати свічки у своєму серці.

Після молитви на івриті запалили першу ханукальну свічку. Цього дня єврейська громада запалить ханукальні світильники вдома на найвидніших місцях – на підвіконні або у центрі домівки. Так заведено, аби усі бачили й пам’ятали про численні дива. Ханука триватиме до 26 грудня.

Христина БІКЛЯН

Відео – Дмитро МИСЬ