140208
18:41 11.122022

У Перечині випав перший сніг

Життя 10591

Сьогодні, 11 грудня, у Перечині випав перший сніг. Нічого аномального, бо ж на календарі 11-ий день зими. Але є одне «но». Дві доби поспіль лив дощ, а о десятій ранку погода різко змінилася – почав сипати лапатий мокрий сніг. Температура повітря знизилася нижче нуля. У таку годину варто сидіти вдома і пити чай. Але о 10.24 у нас (будинки на площі Незалежності) вимкнули світло, отож я вирішила піти в місто, щоб помилуватися першим снігом і побачити кому не сидиться вдома у таку погоду. Біля під’їзду зустріла сусіда з пекінесом. На собачці – зелена курточка. Турботливі господарі. «Завжди гуляємо вранці, але сьогодні так не хотілося виходити на вулицю в дощ. Чекали, що перестане», – каже чоловік.

Дитячий майданчик підтоплено.

Центральною дорогою їздять рейсові автобуси, транспортні засоби. Траса чиста – дощові води стекли в каналізацію. Тротуаром пройти теж можна: води нема, а шар снігу ще невеликий – десь сантиметр. Парасоля не рятує від снігу – куртка, сумка – все в снігу. Біля відділку поліції зустрічаю жінку років 70. Одягнута у світло-коричневе пальто, на голові – в’язана шапка. В лівій руці тримає парасолю темно-зеленого кольору. Впізнала свою давню знайому. Пані Маргарита йшла до костела на богослужіння.

– У нас на Поташні (присілок Перечина) все у воді. Ліс на горі вирубали, дощові води течуть до нас. Дощу випало дуже багато. Коли побачила сніг, то не повірила своїм очам. В Інтернеті подивилася прогноз погоди – мокрий сніг, сніг з дощем на найближчий тиждень, морози вдарять. Як пережити цю зиму? Лиш би не дуже було холодно, – поділилася своїми переживаннями жінка.

Внаслідок надмірних опадів рівень води значно підвищився у потічку Вулшава. Троє підлітків згрібають сніг з перил моста і збивають у снігові кулі. Дурачаться. «З першим снігом!» – цілиться смаглявий у високого хлопця. «Зараз получиш у мене», – грізно каже юнак. Заливаючись сміхом, хлопці попрямували до найближчого кафе.

Незважаючи на несприятливі погодні умови, на недільне богослужіння до Свято-Миколаївської греко-католицької церкви прийшло багато прихожан, серед них люди старшого віку, батьки з дітьми. Після Літургії сповідальники прийняли святе Причастя. Наразі триває передріздвяний піст, під час якого вірники сповідаються і приймають Причастя.

У центральному скверику 18 років поспіль витримує всі погодні умови пам’ятник легендарному листоноші Федору Фекеті.

У центрі міста зустрічаю багато людей: хто йде по хліб та продукти, хто по ліки до аптеки, дехто знімає готівку в банкоматі.

Біля початкової школи хлопчик років десяти у синій курточці робить кульку із снігу. «Так уже хочеться у сніжки погратися, сніговика зліпити, на санчатах покататися, але снігу випало ще мало», – поділився зі мною любитель зими.

Біля автостанції та ринку підтоплення дороги. Під час інтенсивних опадів тут завжди така біда.

На момент написання матеріалу (15 година) білою ковдрою вкриті дерева, кущі, дахи хат та будинків, лавки для відпочинку. Мокрий сніг налип на паркани, огорожі. На вулиці та тротуарах утворилася жижа, через що у пішоходів швидко промокає взуття. Як кажуть на Закарпатті старожили, на шльопицанку треба взувати гумовці.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах