ko.net.ua

Волонтерів Закарпаття привітали зі святом

5 грудня відзначається Міжнародний день волонтерів. В Україні волонтерський рух розцвів у 2014 році під час початку війни з росією. Це свято особливо важливе для України у 2022 році. Саме волонтери допомагають українським військовим, збирають для них ліки, обладнання та амуніцію, постачають на фронт їжу тощо.

На Закарпатті безліч волонтерських організацій. Тож до Міжнародного дня волонтера в атріумі Закарпатської ОВА відбулися урочисті заходи.

– Дякую кожному волонтеру, який щодня наближає нашу перемогу, допомагає тим, хто потребує цього, рятує життя, змінює долі й дарує надію на майбутнє. Ми переживаємо важкі часи, боремося за свою незалежність разом – кожен на своєму фронті. Для спільної перемоги багатомільйонна українська нація об’єднала зусилля і створила найбільший в історії волонтерський рух, де кожен може долучитися й підтримати наших захисників. Це єднання увійде в новітню історію як приклад незламності народу, який для перемоги об’єднав увесь світ, – зазначив очільник Закарпатської ОВА Віктор Микита.

Волонтер Катерина Легерда, яка представляє обласну ГО «Волонтери Закарпаття», розповідає, що в її розумінні, волонтери – це люди з великим серцем, які у дуже важкі часи для України та всього світу гуртуються, жертвуючи своїм часом, і надають допомогу людям, які її потребують.

– Із 2014 року ми працюємо волонтерами. Наш обов’язок – підтримати: духовно, психологічно, матеріально всіх тих, які цього потребують. Ми є воїнами світла. В нашій організації біля 70-ти волонтерів. Щоправда зараз, під час війни, кількість учасників зросла. Наші волонтерські осередки знаходяться у різних містах Закарпаття: Ужгород, Рахів, Тячів, Хуст, Мукачево, Чоп, Іршава тощо. У нас є три основні напрямки роботи: підтримка ЗСУ, внутрішньо переміщених осіб, вразливих верств населення.

Свій благодійний фонд під час війни відкрив мешканець Тячівщини Іван Брай. Назвав його «Брайстон».

– Для мене честь – бути тут. Я хочу працювати більше на благо нашої Батьківщини і думаю – наша Перемога вже не за горами. Спочатку ми просто допомагали переселенцям: житлом, їжею, речами. Потім відкрили благодійний фонд. Зараз у нас у команді семеро осіб. Таким чином ми допомогли багатьом людям, – розповів очільник фонду Іван Брай.

Тож під час урочистостей за сумлінну працю, вагомий особистий внесок у розвиток волонтерського руху, активну участь у громадському житті та з нагоди Міжнародного дня волонтера очільник області відзначив Почесними грамотами Закарпатської ОВА безліч волонтерів.

Христина БІКЛЯН