ko.net.ua

Які ціни у Перечині на квіти та цвинтарну атрибутику

1 листопада закарпатці вшановують пам’ять померлих родичів та близьких. До цього дня готуються заздалегідь: за тиждень-два прибирають могили, купують цвинтарну атрибутику: свічки, лампадки, квіти, вінки.

Кореспондентка «Карпатського об’єктива» з’ясувала, що цьогоріч цвинтарна продукція значно подорожчала у Перечині: квіти – на 30-40 відсотків, а свічки, лампадки – на 50-60 відсотків. Люди купують менше, обирають дешевший товар.

Виробник підвищив ціну, то і реалізатор мусить

Сім’я Колбовських третій рік поспіль торгує хризантемами у горщиках та зрізаними бухтами білого та жовтого кольорів. Квіти привозять їм із села Великі Ком’яти.

– Ми підтримуємо закарпатських землеробів, власників сільськогосподарської продукції: торгуємо квітами, які виростили люди у своїх теплицях на Виноградівщині, – каже пані Ганна. Їхній двір весь у квітах. Покупці можуть все роздивитися, купити те, що найбільше сподобалося і дозволяє гаманець. – За два тижні перед 1 листопада привозять нам першу партію для реалізації. У нас найбільший асортимент та найнижчі ціни у Перечині, бо націнку ставимо невелику. В порівнянні з минулим роком ціни зросли. Торік найдешевшу хризантему у вазоні продавали за десятку, тепер вона коштує 15 грн. Середній вазон, найбільш ходовий, торік продавали за 25-30 грн., тепер – за 50. Великий вазон з великими квітками торік коштував 80 грн., а тепер – 120. Зрізані хризантеми-бухти привезли нам у середу, штуку продаємо за 15 грн. Скільки коштувала торік, не пам’ятаю. Виробник підвищив ціни, бо все подорожчало, особливо пальне.

У нас найбільший асортимент – є з чого вибрати. До прикладу, червоних – та білих – по чотири види, рожевих, жовтих – по три. Вазони різних розмірів та пишності.

Ганна каже, що цьогоріч люди менше купують.

– Торік продали 10 машин. В одній машині – плюс-мінус 400 штук. Тепер торгуємо товаром з шостої машини. Квіти привозять регулярно, залежно від їхньої реалізації. Продали – замовили. Бачу, що уже більше замовляти не будемо – хай би розпродали наявний товар.

Ціни впали: бухта була 40, тепер – 15 грн.

Квітковий магазин «Квіти» також торгує хризантемами. Господиня пані Галина каже, що із минулої середи ціни впали на цвинтарні квіти, бо їх багато завезли, на торгових точках є залишки продукції.

– Ось ще тиждень тому такий вазон продавали за сотню, тепер за 80 грн.. Той великий пишний кущ продавали за 150, тепер – за 120, – показує. – Бухта була 40, а тепер – 15. Цього року маємо новинку: горщики з двома-трьома видами хризантем: жовтими, білими, червоними. Вони користуються попитом. Вартість одного – 70 грн.

Місцеві хризантеми – високі і на кущі мало квіток

У Перечині сім’я Железняк вирощує хризантеми чотири роки поспіль. Про сімейну справу розповіла 19-річна донька Камелія.

– Я дуже люблю квіти, хотіла сама вирощувати. Чотири роки тому кажу мамі: давайте спробуємо. Перший рік розпочали вирощувати прості, а потім за справу взялися серйозно. Маємо два парники на власних сотках. Стаємо до роботи у червні і вирощуємо їх протягом п’яти місяців. Черенки замовляємо у Польщі, звідти привозять нам. Найдешевший вазон коштує 25. Маємо ще по 40 і 60, вони відповідно більші.

Як триває торгівля?

– Слабко. По-перше, люди економлять, заощаджують кошти, якщо торік купували по декілька вазонів, то тепер – один-два для найрідніших. По-друге, не навчені на високу квітку. Хочуть, щоб був великий кущ і щоб було багато квіток, щоб квітки були розпущені.

Вирощують і великі бухти. Камелія розповіла, що минулого вівторка штуку зрізаних продавала за 40 грн. Багато таких квітів купували люди, які шли на похорон, аби провести в останню дорогу захисника Руслана Чуму. В середу до Перечина завезли багато цих квітів, то ціна впала. «У середу продавала по 30-25. А з п’ятниці вже по 15 грн. Така ціна на більшості торгових точках, то таку ставлю і я», – зауважила дівчина.

Свічки подорожчали вдвічі

На своїй торговій точці пані Марія серед іншого краму має і свічки та лампадки. Продавчиня каже, що цей товар подорожчав на 50 відсотків, а деякий навіть на всі сто:

– Минулого року «таблетка» коштувала гривню, тепер – три. Упаковка тонких невеликих львівських свічок з 20 штук коштувала 45 грн., тепер – 70. Упаковка із 6 штук була 50, тепер – 90. Польські були 25, тепер – 40. Лампадки, які коштували торік 3,5-4 грн., тепер – 7. Ось ці були по 30, тепер 60. Найдорожча лампадка із запаскою коштує 150 грн. На третину менше беруть, як у попередні роки. Мало хто купує свічок, лампадок більше як на 200 грн.

– У мене гробів багато, більше десять. Це батьки мої та чоловіка, тітки, кумове. На кожен гріб треба свічку і квітку. Уже купила на 400 гривень. Думаю, куплю ще декілька свічок – на всяк випадок, може на сусідній могилі не буде горіти свічка, то я запалю, – поділилася сивочола жінка у темно-зеленій хустці.

На торгових точках є і вінки та штучні квіти. Їх також купують. Найдешевший вінок продають за 135 грн. Він невеликий, круглий. Середній вінок коштує 200 грн.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора