ko.net.ua

В Ужгороді відзначили 66-ту річницю Угорської революції 1956 р.

23 жовтня угорці відзначають 66-і роковини Угорської революції, придушеної радянськими танками. Трагічні події осені 1956 року в Угорщині залишили незабутній слід не тільки в угорській, а й європейській історії ХХ століття. Вони назавжди увійшли до пам’яті мільйонів угорців…

Народні виступи, які були покликані скинути комуністів та повернути країні незалежність від впливу Радянського союзу, завершилися поразкою повстанців. Утім революція поклала початок краху прорадянських тоталітарно-комуністичних режимів у Центрально-Східній Європі, який успішно завершили народно-демократичні революції кінця 80-х років минулого століття.

Аби згадати події цих років і прихилити голову перед героями, які віддали своє життя за свободу свого народу, в обласному центрі Закарпаття відбулося «тихе» покладання квітів пам’ятних знаків.

В заході взяли участь: заступник держсекретаря міністерства зовнішньоекономічних зв’язків та закордонних справ Угорщини Адам Штіфтер, представники Генеральних консульств Угорщини в Ужгороді та Берегові, Товариства угорської культури Закарпаття, очільники угорських дипломатичних місій на Закарпатті, представники влади міста, угорських громадських організацій та культурних товариств.

Без гучних промов учасники поклали вінки та квіти до пам’ятного знаку на вулиці Ракоці та до меморіальної дошки на Довженка.

Відтак помолилися за всіх невинно убієнних, які віддали своє життя за свободу.

Христина БІКЛЯН

Відео – Дмитро МИСЬ