На Закарпатті говорили про нове меню у школах та порушення норм харчування
Спеціалістами Держпродспоживслужби в серпні прийнято участь в 908 комісійних обстеженнях закладів освіти щодо підготовки до нового навчального року. З них – виявлені порушення в 122 закладах.
Найчастіші порушення: відсутність особових медичних книжок про проходження періодичного медичного огляду працівниками, непроведення лабораторних досліджень питної води, неготовність матеріально-технічної бази харчоблоків, несправність витяжних систем на харчоблоках тощо.
Про це нині під час брифінгу в Закарпатській ОВА, розповіла Сніжана Локес – начальниця Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області.
– За виявлені порушення керівникам закладів надано 109 приписів і пропозицій. Наразі чекаємо виправлень цих порушень, – зазначила Сніжана Локес. – Варто зазначити, що на Закарпатті у 70% шкіл (435), де харчування організовано з використанням матеріально-технічної бази власних харчоблоків працівниками, що входять до штату працівників ЗОШ. Кількість шкіл, де організація харчування здійснюється суб’єктами господарювання, що орендують харчоблоки в закладах освіти – 92. Також є 54 школи, де здійснюється привозне гаряче харчування. На жаль, також є 43 ЗОШ, де відсутнє гаряче харчування учнів.
У свою чергу Іванна Світлик – головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Ужгородського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області розповіла, що З 1 січня 2022 в українських школах запровадили оновлене меню для учнів.
Це один з етапів реформи шкільного харчування, яку ініціювала перша леді країни Олена Зеленська.
До цього часу школи повинні були оновити систему закупівель, а також освоїти нові технологічні вимоги та рецепти приготування страв.
Розробляв нове шкільне меню український кулінар Євген Клопотенко.
Ключовою особливістю змін став перехід до більш здорового харчування: менше цукру, солі, хліба, жирів та субпродуктів.
– Оновлене меню для шкільних їдалень містить багато різноманітних страв. 75% продуктів повинні бути рослинного походження. Збільшилася у меню кількість молока, кисломолочної продукції, м’яса, риби, круп, бобових. Зараз повинно бути 15 порцій овочів на тиждень та 10 порцій фруктів на тиждень, – зазначила Іванна Світлик.
Думки батьків щодо користі та доцільності нового меню розділилися.
Коментуючи ситуацію, деякі з них скаржилися на різку зміну страв, до яких діти не звикли. Зокрема, активно обговорювалась відсутність цукру, солі та хліба, сосисок, пиріжків тощо.
– Проблема в тому, що адміністрація шкіл не може заборонити учням на перервах купувати фаст-фуд поза межами шкіл, – заважила Іванна Світлик. – Наразі майже всі школи погодили нове чотирьохтижневе сезонне меню з Держпродспоживслужбою. Вартість харчування на день на дитину в школах Ужгорода становить 54 грн, в садочках – 59 грн 50 коп.
Керівники шкіл мають право самостійно обирати кратність харчування, аби вкластися у цю суму. Переважно проводиться другий сніданок, обід та підвечірок. Меню стосується пільгових категорій школярів, а також учнів 1-4 класів.
Христина БІКЛЯН
Відео – Дмитро МИСЬ
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися