ko.net.ua

Як у Перечині День Незалежності України відзначили

24 серпня у центральному скверику Перечина відбулися заходи з нагоди відзначення 31-ої річниці Незалежності України.

– Україна ніколи не поневолювала інші держави, народи, а лише захищала себе. І сьогодні ми захищаємось, б’ємось. Б’ємось за правду, за волю, за майбутнє наших дітей. І з Божою поміччю ми виборимо волю, бо правда за нами. Хай кожна щира молитва про перемогу українських синів і дочок буде почута. І настане довгоочікуваний мир, який принесе із собою щастя, радість і процвітання для України та для кожного із нас, – каже ведуча Тетяна Кречко.

Урочистості розпочалися із Державного Гімну України. Його виконав академічний камерний хор «Кантус» з Ужгорода (керівник – Еміл Сокач).

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять невинно убієнних жертв війни, яку розв’язала росія на території України, та захисників і захисниць, які загинули у боях, захищаючи рідну землю від російських окупантів.

До слова запросили Перечинського міського голову Івана Погоріляка.

– Сьогодні ми відзначаємо наше державне свято – День Незалежності України – в умовах повномасштабної війни, яку розв’язав агресор 24 лютого, – зауважив мер. – Я горджуся нашою громадою, бо з перших днів війни ми самоорганізувалися і створили всі умови, щоб могли приймати вимушено переміщених осіб з нашої країни. Ми зуміли створити побутові умови для забезпечення нашого підрозділу територіальної оборони 68 батальйону. Коли мене запитують: «Що робить Перечинська міська рада, щоб протистояти агресору?», то я коротко скажу таке: у зоні бойових дій п’ять автомобілів, які ми організували, і наші два шкільні автобуси. Близько 250 воїнів з нашої громади стоять на захисті нашої держави. Низько вклоняюся їм, їхнім батькам, рідним. Впевнений, що не за горами той час, коли ми будемо святкувати нашу Перемогу у війні з російським агресором. Слава Україні!

– Героям слава! – звучить багатоголосе присутніх.

Від імені Перечинської міської ради Іван Погоріляв вручив грамоти і подяки активним жителям громади. Серед нагороджених – волонтери, педагоги, лікарі, працівники культури, учні, які отримали 200 балів у Національному мультипредметному тесті, учасники бойових дій, працівники поліції.

Після нагородження була концертна програма.

На імпровізованій сцені біля пам’ятника легендарному листоноші Федору Фекеті виступив хор «Кантус». У виконанні артистів прозвучав духовний гімн України «Боже великий, єдиний», відомий «Щедрик» Миколи Леонтовича, низка закарпатських народних пісень.

Учасники ансамблю народних інструментів «Музичний сувенір» з Харкова подарували глядачам патріотичні мелодії. У їхньому виконанні прозвучала відома «Ой у лузі червона калина», «Мелодія» Мирослава Скорика, «Гей, соколи».

Була організована ярмарка крафтових продуктів місцевих виробників, майстер-класи з гончарства, малювання, плетіння маскувальних сіток. Були встановлені скриньки для збору коштів на потреби Збройних Сил України.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора