ko.net.ua

У Мукачівській міській бібліотеці для дітей провели майстер-клас із виготовлення ляльки-мотанки

У Мукачівській міській бібліотеці для дітей продовжують креативити та дізнаватися багато пізнавального в рамках проєкту «Спільно. Твоя підтримка поруч» від громадського об’єднання Культурна платформа Закарпаття в партнерстві з дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ).

Вчора з дітками говорили про ляльку.

Лялька-одна з цікавих сторінок в історії культури. Історія ляльки починається з доісторичних часів, тому що коли були діти, були й ляльки. ?? В Україні, ляльки із давніх давен робили зі соломи, клаптиків тканини та ниток. Найулюбленішою була лялька-мотанка. Її секрет у тому, що її не шиють, а мотають із тканини та вплітають різні елементи – квіти, трави, ґудзики чи камінці. Мотанки не мають обличчя, аби, за старовинним повір’ям, у ляльку не вселилася зла душа.

Мотанки могли бути, як універсальними, так і прив’язувались до певних календарних свят або подій.

Про це усе діти дізнались з розповідей бібліотекарки Алли Товтин. А потім, під керівництвом досвідченої майстрині Беати Столяренко діти власноруч створювали ляльку-мотанку Бажанницю.

Вона проста і водночас дуже зворушлива. За повір’ям, їй замовляли бажання, розповідали про свої біди та радощі. А бажаючи щось, робили лялечці “подарунок” – прив’язували стрічку чи гарну намистину.

По закінченні майстер-класу діти загадали бажання ляльці-мотанці Бажанниці, яке обов’язково збудеться.

Про це інформує Мукачівська міська рада.