ko.net.ua

Село Малий Раковець потерпає від засухи: в лісах висохли берези, у садах осипалися недостиглі плоди

Цьогорічне літо на Закарпатті видалося посушливе. Внаслідок аномальної африканської спеки – термометри фіксують понад +40, недостатньої кількості опадів не ростуть сільськогосподарські рослини, гине урожай, висихають кущі та дерева.

Днями побувала у рідному Малому Раківці, що на Іршавщині. З часу мого попереднього візиту минув місяць. За цей час у селі «згоріли» косовиці, висохли криниці, зміліли потічки, на корені висихають дерева, у садах осипалися недостиглі плоди яблук, слив. Востаннє тут падав дощ 6 травня, на Юря. Дощі, які проходили Закарпаттям протягом червня-липня, село оминали. Такої ситуації не пам’ятають навіть старожили.

Пішла я в гущу. В те, що бачу власними очима, важко повірити: висох папоротник, трави, берези, дуби. Стиглі чорниці (ожина) сонце так запекло, що годі їх зібрати, а деякі зовсім висохли, що в руках перетираються на порошок. У потоці Таґолич води жабі по коліна. А ще недавно діти та підлітки тут гатили бовч і купалися.

Село гірське, розміщене біля підніжжя трьох гір: Тупого, Китиці, Товстої. Ліси мішані: тут ростуть берези, дуби, бук, граб, смерека, ялинки. Більшість берез висохло і скинуло листя. Дивишся на це і сльози навертаються на очі.

У садах осипалися недостиглі плоди бистриць, яблук.

– Сливи, яблуні так файно цвіли, зав’язалися плоди, раділа, що буде з чого наварити леквару, заготовити на зиму сушениць на узвар. Дощу нема і нема, сонце пече, спека. Я постійно поливала під деревами, але днями плоди осипалися, все під деревом. Згрібаю і ношу в шанц. Яблука сорту красуні, які достигають у серпні, теж осипалися. Літні білиці всі на землі. Одне яблуко зірвала, то воно таке, якби його пекли у бловдері. Білосливи і червоні сливи вродили, але вони засохли на дереві, не смачні. Ми з них гнали самогонку. Тепер пропадуть на дереві, не будемо збирати урожай, бо вони не соковиті, щоб брага забродила, треба додати багато цукру, а цукор дорогий – не вигідно, – розповідає Ганна Василівна.

Корови втупили молоко, надої зменшилися.

– Корова любить зелене, сіно не хоче їсти. А де я візьму, якщо вся отава згоріла, на дарабі нема навіть бур’яну? Нема що давати свиням, нічого не родить, булі (картопля) як горіхи, – з сумом каже Іван Савко.

Люди переживають, що зимувати не буде з чим, доведеться купувати продукти першої необхідності – капусту, моркву, буряки, цибулю, а все таке дороге тепер, а які ціни будуть восени, страшно навіть подумати.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора