ko.net.ua

У Мукачеві відкрили молодіжний хаб «Aware Zone»

18 червня, у Мукачеві, відбулося відкриття молодіжного хабу. У планах організаторів використовувати його для розвитку потенціалу молодих людей, як місцевих, так і вимушених переселенців. На місці також можна буде отримати гуманітарну, юридичну та психологічну підтримку та разом працювати над суспільно важливими проєктами.

Ідея створення такого простору, саме у Мукачеві, зародилася у молодих людей, що тривалий час працювали в сфері молодіжної політики та громадського активізму у Києві. Усі вони родом з різних міст нашої держави, та через війну приїхали до Мукачева. До рідного міста повернулася тільки одна з активістів – Кароліна Свирида.

“Ми з командою із Дніпра, Маріуполя, Києва, Мукачева та інших міст, вирішили приїхавши сюди після війни розвивати місцеву молодіжну політику. Спочатку у нас не було ідеї відкриття повномасштабного молодіжного хабу, ми почали функціонувати просто, як гуманітарний штаб. Завдяки нашим друзям та партнерам з усієї Європи ми отримували багато гуманітарної допомоги.Таким чином допомагали нашим друзям і волонтерам, які працювали в Києві, Сумах, Маріуполі, Дніпрі та Запоріжжі. І вже незабаром ми почали думати, як можемо допомогти молоді саме нашого міста і тим молодим людям, для яких Мукачево стало другим домом після 24 лютого.

Ми хочемо, аби тут знайшли місце для організації своїх ініціатив, не тільки мукачівці, але й молодіжні організації з усіх куточків України, які тимчасово локалізуються тут. У місті бракувало трохи мотивації для амбітної молоді і ми сподіваємось, що вони зможуть скерувати свої амбіції у правильне русло,”- розповідає одна з ініціаторок проєкту Кароліна Свирида.

Окрім того, у молодіжному хабі, як кажуть організатори, відкриті до співпраці в бізнесі та готові допомагати молодим підприємцям.

Серед ініціаторів створення такого простору, що сприятиме і розвитку підприємницької діяльності, також молодий активіст з Маріуполя. Юрій протягом двох місяців допомагав із концепцією майбутнього хабу.

“Цей простір дуже затишний, доволі інноваційний. Тут можна працювати і бути у безпеці, адаптуватися до життя, яке було до війни. Я вже маю досвід підприємницької діяльності, тому тут зможу радо ним ділитися”, – каже Юрій.

Окрім, того у хабі, планують проводити арт- терапії та майстер-класи для дітей, а також чимало тренінгів для дорослих, серед них і надання першої медичної допомоги.

Фінансується молодіжний хаб виключно європейськими організаціями.

Ірина ГРАБКО