ko.net.ua

День музею в ужгородському скансені: цікаво та колоритно. Фото, відео

Весела музика, оригінальні виставки й екскурсії та незліченні майстер-класи – Закарпатський музей народної архітектури та побуту відсвяткував Міжнародний день музеїв. 

Це свято заведено відзначати щороку 18 травня у всьому світі. Основна його мета – популяризувати відвідування музеїв. Це єдиний день у році, коли музеї безкоштовно відчиняють свої двері для всіх охочих.

Розпочалися святкування з урочистих зборів колективу та відкриття виставки авторських різьблених робіт з фондової збірки ужгородського скансену «Різьбярське мистецтво Закарпаття».

– Міжнародний день музеїв відзначається у всьому світі з 1977 р. Щороку Консультативний комітет визначає тему та гасло цього дня. Цьогоріч – це 

 “Сила музеїв”. Цей день є приводом для того, щоб привернути увагу громадськості до музейної діяльності й показати, наскільки ця діяльність важлива для суспільства. Адже музейники – це люди, які продовжують працювати на культурному фронті, – розповідає директор Закарпатського обласного музею народної архітектури та побуту Василь Коцан. – Цей рік був досить складним, але попри все музей продовжує свою роботу. Він став своєрідним плацдармом для різноманітних культурно-мистецьких подій. Робимо це для того, аби ознайомити вимушених переселенців з культурною спадщиною нашого краю, а також підтримати наших військових.

Цього дня заходи на території музею тривали з ранку і до вечора. Для гостей свята провели тематичні екскурсії усіма локаціями музею, де вони мали можливість ближче познайомитись з історією Закарпаття. Десятки ужгородців взяли участь у тематичних майстер-класах, які підготував із цієї нагоди скансен.

Один із майстер-класів проводила заслужена майстриня народної творчості України Людмила Губаль.

– Зараз і дорослі, і діти потребують душевного тепла і розради. Тому я вирішила сьогодні провести такий урок. Будемо вчитися ліпити янголів та пташок. Обрала я їх не випадково, оскільки це споконвічні символи весни та добра, – розповідає пані Галина. – Аби виліпити таку фігурку з глини потрібно щонайменше півгодини часу. Це об’ємна пластика. Готовий виріб запікаємо.

Окрім цікавих майстер-класів, в скансені розгорнули також ярмарок рукоділля. Тож кожен бажаючий міг придбати собі якісь оригінальні речі. Зокрема, і від знаної майстрині краю Олени Сігетій. 

– Я працюю у трьох техніках. У своїх роботах поєдную вишивку, в’язання та макраме. Рукоділля я обожнюю. На щастя, можу повністю ним зайнятися на пенсії. У своїх роботах я стараюся відтворювати традиційні закарпатські мотиви, – розповіла майстриня.

Загалом святкування в ужгородському скансені були дуже теплими. Відвідувачі насолодилися неповторною атмосферою старого села та отримали незабутні емоції.

Христина БІКЛЯН

Відео Дмитро МИСЬ