ko.net.ua

Вершини гір Рахівщини ще вкриті снігом, а в місті вже розпустились сакури

Сакура — відомий символ Японії та японської культури. Японці здавна шанують цю рослину. З часів Мейдзі зображення сакури містяться на головних уборах учнів і військових, як показник рангу. В наш час використовується на гербах поліції та сил самооборони Японії. Крім того, сакура — традиційний символ жіночої молодості та краси.

Весняне цвітіння сакури в Японії за урочистістю можна прирівняти до національного свята. Згідно з географічним розташуванням ця подія неодночасна, офіційно вважається що цвіте вона з березня по квітень.

На Закарпаття квітучі сакури є в Ужгороді, Мукачеві, Хусті. Сакура вона теплолюбне дерево. Та не зважаючи що на горах Рахівщини ще снів, у самому місті вже розцвіли сакури. Отже, до переліку “сакурових” міст зараз можна сміливо додавати й Рахів.

Тоді, коли у рівнинній частині Закарпаття рожеві красуні вже майже відцвіли, у Рахові японська вишня лише розпустилася ніжним рожевим цвітом.

В японській культурі, на батьківщині цього вишуканого дерева, сакуру асоціюють із хмарами, оскільки вона цвіте китицями, по кілька бутонів одночасно. Крім того, цей вид вишні згадується у віршованих та прозаїчних творах, широко використовується в орнаментах.

Завдяки неповторній красі квітів та невибагливості дерева, її широко використовують для озеленення міст. Так, крім старих дерев в центральній частині Рахова кілька років тому було висаджено сакурову алею по набережній, де дерева вже укріпилися й рясно квітнуть.

Зараз місцеві жителі дуже радіють, та тішаться цим красуням.

Олена БОДНАР