ko.net.ua

У Перечині діти-переселенці створюють чудові поробки

Восени торік у Перечині при комунальному закладі «Центр культури і дозвілля» Перечинської міської ради створили любительське об’єднання «Творча майстерня для дітей «Скриня». Учасниками стало 12 дівчат, школярок 3-6 класів. Керівник Тетяна Кречко займалася з ними рукоділлям: робили ляльки-мотанки, різні листівки, поробки на новорічно-різдвяну тематику. «Майстерня була сугубо для дівчат, які люблять робити щось гарне своїми руками. Це хороший спосіб заняти себе ще чимось, крім ґаджетів», – пояснила пані Тетяна.

З початку березня учасниками майстерні стали діти-переселенці, які зі своїми матерями, рідними знайшли тимчасовий прихисток у Перечинській громаді.

Кореспондентка «Карпатського об’єктива» побувала на занятті майстерні третього травня. Побачила творчий процес, поспілкувалася з керівником та юними рукодільниками. До речі, серед любителів рукоділля є не тільки дівчата, а і хлопці. Цього дня діти виготовляли морозиво у ріжку з бісеру.

– Сьогодні у нас бісероплетіння. Робимо морозиво в ріжку. Поробка може бути декором для брелка або як сережка чи брошка, – каже Тетяна Богданівна. – Дівчата попросили попрацювати із бісером. Я купила бісер, леску (волосінь, нитка для бісеру). Підручні матеріали поставила на стіл, пояснюю що і як робити, кожна дитина обирає колір намистинок на свій смак. Як бачите, бісеру багато скрізь – і на столі, і на підлозі. Всі зрозуміли, що дрібненькі намистинки бісеру – це ще та мороку. Але діти раді, що своїми руками зробили морозиво. Вироби забирають додому.

Десятирічна Кіра з Харкова зробила два морозива: для себе і мами. Для одного обрала кольори українського стягу – жовті і сині, а для другого – улюблений дитячий рожевий. Каже, що заняття їй дуже сподобалося. Любить смакувати морозивом, улюблене – шоколадне і полуничне.

Богдана з Кривого Рогу також матиме власний виріб з бісеру.

Двійня Даня і Даша із Гайсина, що на Вінниччині, дуже старалися завершити роботу до приходу мами.

Аня з Харкова відтепер матиме брошку у вигляді морозива у ріжку.

– Тетяно Богданівно, розкажіть про діяльність майстерні в умовах воєнного стану.

Коли в Україні почалася війна, звісно, батьки дітей не відпускали. У нашому Центрі культури і дозвілля створили Центр гуманітарної допомоги. До нас почали звертатися батьки дітей, які приїхали із зони бойових дій. У вайбері маємо групу для діток Перечинської ТГ. Мами-переселенці там зареєстровані, ми пропонуємо їм послуги для дітей. Ми – це ще і Перечинська школа мистецтв, і студія музичного розвитку «Карамелька». Спільно організовували і проводили концерти творчої підтримки, різні майстер-класи.

Перший майстер-клас провели 6 березня. До 8 Березня робили листівку в техніці скрапбукінг. Потім була мотанка-ангел, мотанка-кролик, писанки воском, ліпили із пластиліну. Заняття проводимо щотижня, урізноманітнюємо, щоб дітям було цікаво.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора