ko.net.ua

Жителька Рахівщини розповіла як лікується травою яка росте у кожного під ногами

Немає такої людини яка б не знала про цю траву.

На Рахівщині багато людей використовують її у своєму лікуванні, а деякі додають до салату, та їжі. Мова йде про кульбабу — багаторічна трав’яниста рослина родини айстрових. Має вертикальний, зовні червонувато-бурий, всередині – білий корінь, який угорі переходить у коротке розгалужене кореневище. Квіткові стебла (стрілки) дудчасті, круглі, безлисті, вгорі павутинисті й закінчуються одиничними кошиками, 10-40 см заввишки. Всі листки – у прикореневій розетці, притиснуті до землі або косо стоять угору, довгасто-обернено-ланцетні, вищерблено-зубчасті або глибоко-вищерблено-перисто-надрізані, з трикутними, іноді зубчастими і спрямованими вниз лопатями. Всі квітки язичкові, яскраво-жовті, двостатеві. Плоди—сім’янки, з довгим дзьобиком, що має чубок з простих волосків. Цвіте з травня до осені.

Кульбаба лікарська росте по всій території України на луках, серед чагарників, як бур’ян у садах, на городах, уздовж доріг.

Про те як лікується цією рослиною, розповіла нам жителька Рахівщини Валентина: “Рослина, яка під ногами, – лікує все. Найперше – сік стрілок кульбаби на яких тримається квітка, це найкращий засіб для лікування підшлункової залози, навіть офіційна медицина це визнає. Отже, нарвати довільну кількість стрілок кульбаби, промити, провітрити, в долонях згорнути в кульки і пропустити через м’ясорубку, вичавити сік через капроновий чулок. Для консервацій на 1 літр соку треба додати 100 мл спирту і 4 столових ложки без верху меду. Вживати першу дозу – 1столову ложку при болях підшлункової, потім по 1 чайній ложці за 30 хв до їжі 3 рази на день-18-21 день дотримуючись певного харчування.

Протипухлинна дія:за рахунок сапонінів, які містяться в корінях, звязуючи холестерин, яким харчуються онкоклітини, створюючи важкорозчинні сполуки, лишаючи ці клітини поживних речовин, і вони гинуть. Гіркота кульбаби містить тараксацин, який стимулює й активізує імунний захист. Якщо вживати сире коріння кульбаби й лопуха при спеціальному харчуванні– через 10 днів зупиняється ріст ракової пухлини й вона поступово розсмоктується. Сік зберігати в холодильнику. В жовтих квітах міститься лютеїн, який захищає наш зір і серце – всім хто має проблеми з зором і серцем, а також судинами – з’їдайте за дві години до сніданку 10-12 стебел кульбаби повністю розтираючи їх між зубами.

При підвищеній кислотності шлунку теж допомагає, бо містить значну кількість магнію. Очищення печінки і жовчних шляхів- 2 ст. л. квітів залити 0,5 л окропу, настояти 30 хв процідити вживати по 100 мл 4 р. на день за 1 год до їжі протягом 2 тижнів. Квіти прив’ялити на 8 годин перед заваркою. Олія з квітів-зібрати квіти зі стеблом розтерти в макітрі, щоб з’явився сік, заповнити наполовину скляну банку,залити свіжою з олійні олією до верху, накрити кришкою і виставити на сонце на1 місяць-процідити віджати тримати на холоді. Наложувати лляні серветки змочені в олії при шкірних хворобах, застарілих ранах, екземах, опіках, псоріазі, рожі. При захворюваннях шлунку, жовчних шляхів, печінки, селезінки 1 ст. л. під час їди. Розтерте свіже коріння кульбаби розсмоктує пухлини молочної залози, збільшені лімфовузли, геморойні шишки. Для лікування епілепсії-2\3 півлітрової банки коріння звільненого на 1,0 л самогону на-15 днів в темне місце, кожний день збовтуючи. Процідити і приймати по 1 ст. л. 3 рази в день до їди.

При атеросклерозі судин-1 ч лож сухого порошку кореня 3 раз в день перед споживанням їжі.Найцінніші осінні корені для діабетиків-містять найвищу дозу інуліну.

Щоб видалити на ногах нарости біля великого пальця, необхідно обережно назбирати в чисту невелику баночку білих відцвівши головок кульбаби з насінням \ спочатку всовуєте в горло баночки потім обрізуєте ножицями, щоб не злетів пух\- в кількості 120 шт. і заливаєте 20 мл нашатирного спирту. Настояти 21 день. Процедуру робити перед сном, на ніч, попередньо змастити олією навколо гульки саму її не змащуєте, а змочуєте ватку в настоянці й прокладаєте до деформованого місця на 20–30 хвилин, фіксуючи целофаном і бинтом”.

НЕ ПРОПУСТІТЬ ЦВІТІННЯ КУЛЬБАБИ, най щастить, та будьте здорові», – додала Валентина.

А ми своєю чергою хочемо додати, що перш ніж розпочати будь-яке лікування, навіть профілактичне на травах, проконсультуйтеся зі своїм сімейним лікарем.

Олена БОДНАР