ko.net.ua

У 5 зразках редиски на ринку в Чопі виявлено перевищення допустимого вмісту нітратів

Навесні продовольчі ринки рясніють ранньою овочевою продукцією. Проте окрім користі, наприклад, ранні капуста, редис та огірки можуть нанести й шкоду для здоров’я. Адже така продукція вирощується в умовах закритого ґрунту, що сприяє накопиченню в ній надлишкової кількості поживних та часто шкідливих речовин

Природно, що споживачів цікавить питання: чи містять ранні овочеві культури надлишкову кількість нітратів і чи безпечно їх споживати?

Переважна більшість ранніх овочів реалізується на ринках. Дослідження овочевої продукції на вміст нітратів та залишкових кількостей отрутохімікатів здійснюється лабораторіями ветеринарно-санітарної експертизи.

Звертаємо увагу, що кожен продавець на ринку повинен мати експертний висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, де зазначено рівень нітратів у овочах. У магазинах на кожну партію овочевої продукції повинні бути сертифікати якості.

Окрім того, вміст нітратів в овочах визначається атестованою на цей вид діяльності, Закарпатською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби.

Протягом першої половини квітня фахівцями лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи ринків було досліджено ранню капусту, огірки та редис. За результатами досліджень виявлено перевищення допустимого вмісту нітратів у 5 зразках редиски на ринку в м. Чоп. В інших видах рослинної продукції вміст нітратів не перевищує допустимих норм.

З метою придбання якісної та безпечної продукції, фахівці наполегливо рекомендують покупцям цікавитися результатами лабораторних досліджень щодо вмісту в овочах нітратів, залишків пестицидів тощо. У продавців обов’язково повинні бути документи, що засвідчують якість та безпечність партії товару.

Небезпека споживання продуктів харчування із завищеним вмістом нітратів полягає у тому, що нітрати під впливом кишкової мікрофлори відновлюються до нітритів, які призводять до розвитку гіпоксії та загальної інтоксикації.

Встановлено, що нітрити в організмі людини можуть утворювати нітрозаміни, яким властива канцерогенна дія. Останні характеризуються широким спектром токсичної дії і можуть викликати пухлини різної локалізації. Тому ВООЗ рекомендує обмежити вплив нітратів на населення до мінімального рівня.

Прості поради фахівців стануть у нагоді покупцям ранньої овочевої продукції:

– купуйте овочі та фрукти лише в місцях офіційної торгівлі, уникайте стихійних ринків;

– для придбання безпечної продукції поцікавтеся у продавця документами про їх безпеку та якість;

– не купуйте пошкодженої та розрізаної продукції;

– перед споживанням ретельно мийте овочі та фрукти під проточною водою;

– первинна кулінарна обробка овочів (очищення від шкірочки, поверхневих листків тощо), бланшування, відварювання, тушкування – дозволять зменшити вміст нітратів на 20-30%;

– надлишковий вміст нітратів суттєво можна знизити, потримавши розрізані овочі кілька хвилин у воді.

Варто звернути увагу і на те, що овочеві культури можуть піддаватися і бактеріальному забрудненню. Тому перед вживанням їх потрібно ретельно мити.

Про це повідомляє ГУ Держпродспоживслужби Закарпаття.