ko.net.ua

На Закарпатті розгортають наметове містечко для евакуйованих

Резервний центр розміщення для вимушено переміщених осіб розгортають на території «Єврокар» у Закарпатській області. На час війни завод перетворився в обласний гуманітарний хаб, який зможе прийняти півтори тисячі евакуйованих.

Йдеться про облаштовані приміщення «Єврокару» та наметове містечко на прилеглій території. Реалізовано цей пілотний проєкт за допомогою Агентства ООН у справах біженців в Україні.

– Наметове містечко – резерв на випадок приїзду великої кількості переселенців. Наразі на Закарпатті є достатньо місць для поселення та харчування наших громадян. Разом з тим такий резерв нам забезпечує впевненість, що ми зможемо прийняти велику кількість евакуйованих, – зазначив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита.

Усі приміщення та спеціальні намети на території «Єврокару» будуть із кондиціонуванням, освітленням, їх облаштують ліжками, перегородками, душовими та вбиральнями. Особливість цього гуманітарного хабу в тому, що сюди підходять залізничні гілки. Тож потяги можуть привезти евакуйованих одразу до наметового містечка. Відтак, за бажанням, внутрішньо переміщені особи зможуть залізницею вирушити до Угорщини чи Словаччини.

– Всі бажаючі можуть виїхати за кордон. Утім, ми робимо все можливе, створюємо робочі місця, щоб наші громадяни змогли тут проживати і мати роботу. Окрім того, в регіоні розглядають можливість проведення ремонтних робіт у будівлях, які можна використати для розміщення додаткової кількості переселенців. Наразі таких будівель є 11. Це багатоповерхівки, де потрібно провести реконструкцію, – розповів Віктор Микита.

За словами очільника краю, днями на території гуманітарного хабу підготують місця для перших 200 переселенців. Що стосується наметового містечка, то планується розгорнути двадцять палаток, у кожній з яких зможуть перебувати близько десяти осіб.

Христина БІКЛЯН

Відео Дмитро МИСЬ