ko.net.ua

Українським біженцям з інвалідністю та тяжкохворим дітям спростили виїзд за кордон

Кількість українських біженців через війну Росії в Україні щодня продовжує зростати, але не всі можуть так швидко рухатися у бік кордону і перетинати його. Зокрема, мова йде про людей з інвалідністю та тяжкохворих дітей, які зазвичай потребують постійної опіки та супроводу.

Саме тому минулого тижня український парламент прийняв спеціальний закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо звільнення від військової служби осіб з інвалідністю та осіб, які доглядають за такими особами з інвалідністю і тяжкохворими дітьми» (№7140-1 від 15 березня 2022 р.), повідомляє офіційна інтернет-сторінка Верховної Ради України.

Тож, саме цей закон спрощує звільнення від військової служби осіб з інвалідністю та осіб, які доглядають за особами з інвалідністю та дітьми з важкими захворюваннями (в умовах воєнного стану). З цього приводу очільниця Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова зазначила наступне: «Велика кількість таких громадян не встигли оформити військові квитки та звільнитися від військової служби. Через це зазначена категорія громадян не може виїхати за кордон, рятуючи своє життя та життя своїх близьких. Перебування осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю в Україні наразі ускладнено тим, що практично всі бомбосховища та укриття є архітектурно недоступними для маломобільних груп населення. А у багатоповерхівках з міркувань безпеки відключено ліфти».

Тож, відповідно до цього закону від військової служби звільняються окремі категорії військовозобов’язаних, в тому числі які визнані особами з інвалідністю. Також у ньому передбачено звільнення від військової служби (строкової, під час особливого періоду та мобілізації) громадян України, які:

Юрій КОПИНЕЦЬ