ko.net.ua

На Закарпатті 82% пунктів тимчасового розміщення евакуйованого населення відповідають санітарним та епідемічним вимогам

Про це під час брифінгу зазначила в.о. начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області Сніжана Локес.

З метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя на території Закарпатської області та недопущення виникнення ускладнень епідемічної ситуації, для запобігання виникненню та поширенню харчових отруєнь та групових захворювань серед населення, у зв’язку з великою кількістю осіб, які вимушені покинути місця постійного проживання через військову агресію російської федерації, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Закарпатській області ініційовано проведення моніторингу функціонування пунктів тимчасового розміщення та харчування евакуйованого населення щодо дотримання санітарно-протиепідемічних правил і норм з урахуванням відповідного наказу Міністерства охорони здоров’я України.

«Моніторинг здійснюється на всіх адміністративних територіях Закарпатської області у співпраці з органами місцевого самоврядування та військово-цивільними адміністраціями», – повідомила Сніжана Локес.

Для суб’єктів господарювання, що надають послуги з розміщення та харчування, для територіальних громад розроблені відповідні пам’ятки:

«Щоденно кількість розгорнутих пунктів тимчасового розміщення евакуйованого населення та кількість зареєстрованих тимчасово переміщених осіб збільшується. Фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби здійснено моніторинг 152 пунктів. 82% повністю відповідають мінімальним вимогам щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення під час екстреного облаштування місць тимчасового перебування осіб», – зазначила в.о. начальника ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області.

За її словами, проведено моніторинг 73 пунктів, де організовано харчування для евакуйованих осіб, керівникам та організаторам надані чіткі рекомендації забезпечення санітарно-гігієнічного режиму на харчоблоках, для уникнення спалахів харчових отруєнь та групових захворювань.

Закарпатською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби проводяться лабораторні дослідження якості питного водопостачання та харчових продуктів на цій категорії об’єктів, досліджено 18 взірців питної води та 18 проб харчової продукції на відповідність до вимог санітарного законодавства, безпечності та якості харчових продуктів.

Начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Сергій Шуберт повідомив, що на усіх адміністративних територіях області працює 15-20 моніторингових бригад.

Особливу увагу він звернув на неприпустимість використання води, яка є не бутильована і термічно оброблена.

«Робота має бути спрямована на профілактику і попередження спалахів гострих кишкових інфекцій та групових інфекційних захворювань», – сказав Сергій Шуберт.

За даними фахівців Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області, відповідно до даних отриманих від голів ОТГ, на 17.03.2022 в області розгорнуто 362 пункти тимчасового розміщення евакуйованого населення та 265 пунктів, де організовано харчування.

«На сьогодні найбільше пунктів розміщення та харчування для переміщених осіб розгорнуто на територіях Ужгородського, Мукачівського та Рахівського районів», – повідомила начальник відділу санітарно-епідеміологічного нагляду та організації розслідування спалахів Вікторія Дьордяй.

За її словами, першочергово увага звертається на об’єкти, де розмішується та харчується понад 100 осіб.

«У місті Ужгород – заклад громадського харчування «Дельфін», спортивні комплекси «Юність» та «Буревісник», «Падіюн», гуртожитки УжНУ. По місту Мукачево – хаб «Венеція», магазин «АLMA», військовий ліцей», – навела приклад Вікторія Дьордяй.

Лабораторні дослідження якості питної води та харчових продуктів здійснюються відповідно до визначених критеріїв високого ступеню ризику. Пріоритетно обстежуються джерела водопостачання, де попередньо реєструвались нестандартні взірці по мікробіологічним та хімічним показникам, харчові продукти досліджуються на об’єктах, де іде приготування готових страв більш як 500 порцій на добу.