ko.net.ua

Гуманітарний вантаж до Закарпаття відправляється безперебійно. Відео

Доставкою гуманітарної допомоги до України зараз займається чимало громадських організацій та благодійних фондів. Проте механізми, за якими вона здійснюється з самого початку були відомі не всім. Про це розповів Йосип Резеш, виконавчий директор Асоціації «Об’єднання прикордонних органів місцевого самоврядування Закарпаття».

З перших днів війни до них почали звертатися голови ОТГ, що входять до складу Асоціації, з проханням роз’яснити як правильно приймати гуманітарний вантаж, який їм пропонують та як перевезти його до Закарпаття.

«Фактично з першого дня, коли Росія розпочала війну проти України наші закордонні партнери, а в першу чергу це Угорщина, запропонували підтримати нас та надіслати гуманітарну допомогу. Варто розуміти, що постачання гуманітарних вантажів з Угорщини до України, і для Закарпаття зокрема, відбувається по двох напрямках», – каже Йосип Резеш.

Перший з них – урядова співпраця між Україною та Угорщиною. Це вирішується централізовано і цими питаннями займається Закарпатська обласна військова адміністрація. Такий вантаж потрапляє до гуманітарного хабу, що в Соломонові, і вже звідти розподіляється до інших регіонів України. Координацією надання цієї гуманітарної допомоги з угорського боку займається Екуменічна служба допомоги.

Потребу в другому напрямку побачили вже через кілька днів з початку військових дій на території держави, адже багато допомоги запропонували з угорського боку і місцеві органи самоврядування. Тобто сільські ради населених пунктів Угорщини, що мають тісні дружні стосунки із закарпатськими органами місцевого самоврядування, у рамках співробітництва міст-побратимів і особистих контактів сільських голів, теж виявили бажання доправити до Закарпаття гуманітарну допомогу.

«Наша Асоціація з перших днів взяла на себе роль координатора з постачання цих гуманітарних вантажів цілеспрямовано тим органам місцевого самоврядування, з ким працюють і угорські, і словацькі, і румунські партнери. Ми надаємо юридичний супровід у оформленні гуманітарних вантажів та налагоджуємо зв’язок між угорськими та закарпатськими органами місцевого самоврядування. Багато сіл та ОТГ мають кілька міст-побратимів за кордоном, а є такі, що менше. Тому ми намагалися координувати напрямок постачання допомоги дійсно туди, де вона зараз потрібна. Крім того, наголошували й на тому, що якнайбільше допомоги необхідно надсилати в ті регіони, де зараз ведуться активні бойові дії, в скрутному становищі знаходяться населення та армія. Проте не варто забувати і про наші органи місцевого самоврядування, які розмістили у себе вимушених переселенців і поселили їх у будинках культури, школах та садочках. Вони забезпечуються, у більшій мірі, завдяки гуманітарній допомозі, яка постачається в рамках транскордонної співпраці з Угорщиною, Словаччиною та Румунією», – розповідає виконавчий директор Асоціації.

До координаційного центру Асоціації звертаються й партнери, які не мають чітку ціль направлення гуманітарного вантажу, але хочуть допомогти. Їх скеровують до таких населених пунктів. Протягом останніх тижнів, завдяки роботі Асоціації вдалося відправити кілька значних вантажів у Львівську область, східні та центральні регіони України. Так, кілька днів тому майже 11 тонн гуманітарної допомоги доправили з Німеччини у гуманітарний хаб у місті Виноградів. Там її розсортували та надіслали до найбільш гарячих точок. Тобто надходження вантажів до Закарпаття відбувається безперебійно.

Нещодавно Асоціація собаководів Угорщини запропонувала допомогу і вигляді корму для тварин. Тож вдалося скоординувати їх з ужгородським притулком для тварин «Барбос» та доставити корм туди. У притулку зараз перебуває багато безпритульних собак і тих, що залишилися без своїх власників у тих регіонах, де ведуться бойові дії.

«Зараз немає значення хто ти – угорець чи українець, ми громадяни держави проти якої ведеться війна. Ми повинні робити все для того аби показати, що ми єдине ціле і боремося проти одного ворога. Всі, хто залишилися тут на місцях мають працювати пліч-о-пліч задля того, щоб населення легше пережило жахи війни, використовуючи можливості, що нам дає сусідство з чотирма європейськими країнами. А це в першу чергу отримання гуманітарної допомоги, яку потребують в різних куточках України», – додав Йосип Резеш.

Не варто забувати й про осіб, що постійно потребують медикаментозного забезпечення – гіпертоніки, інсулінозалежні та астматики. А через короткий проміжок часу в аптеках почнуться проблеми з постачанням таких препаратів. Тож Асоціація збирає інформацію по ОТГ щодо кількості осіб, яким потрібні такі ліки і працює над тим, аби забезпечити їх за допомогою Угорщини.

Вікторія КОПИНЕЦЬ