ko.net.ua

На кордоні відбулася важлива зустріч керівництва митних служб України та Румунії

Вчора, 1 березня 2022 року, у міжнародному пункті пропуску «Солотвино – Сігет Мармацієй, що на українсько-румунському кордоні, відбулася двостороння зустріч керівництва митних служб України та Румунії, яку організували представники EUAM.

         Українську сторону представляли: перший заступник Голови Держмитслужби Олександр Щуцький, представник департаменту міжнародного співробітництва Держмитслужби Микола Князевич та посадові особи Закарпатської митниці. З румунського боку були присутні: Голова Митної служби Румунії Богдан Мігей, директор регіонального митного управління м.Клуж Лівіу Бут, начальник митниці Сігету Мармацієй Лідія Мурешан та представники EUAM: стратегічний митний радник Дорел Фронеа, старший радник IBM, ФО Одеса Адріан Косташ.

Мета зустрічі – максимальне сприяння перетину українських біженців та швидке оформлення транспорту з гуманітарною допомогою на кордоні.

Насамперед, Олександр Шуцький подякував румунському колезі та іноземним партнерам за надання всебічної допомоги українцям у цей нелегкий час, коли російський агресор атакував нашу державу, знищує інфраструктуру, а головне – обстрілює житлові райони великих міст, де гинуть мирні жителі.

Високопосадовці оглянули митні пости з української та румунської сторони, обговорили поточну ситуацію на кордоні, узгодили постійну взаємодію як на рівні митних офіцерів на місцях, так в на центральному рівні.

Пан Богдан Мігей запевнив у повній підтримці української сторони у цей важкий час та в організаційних заходах для максимального спрощення митних процедур під час перетину громадян, які прямують у Румунію. А також поінформував українського колегу про надання гуманітарної допомоги, насамперед, біженцям для комфортного їх перебування на румунській стороні. Зокрема, надання гарячої їжі, сім-карти з доступом до інтернет мережі та можливість знімати готівку з карток українських банків.

У підсумку сторони обговорили наступні пріоритетні питання:

– проаналізувати можливість спрощення процедур на пропускних пунктах на румунсько-українському кордоні;

– розширити співпрацю між двома митними органами шляхом розробки двостороннього Меморандуму про взаєморозуміння;

– організувати зустріч на рівні керівництва митниці Румунії та України в Києві та Бухаресті, як ситуація в Україні стане спокійною;

Зі свого боку, представники EUAM підкреслили, що й надалі надаватимуть постійну підтримку Держмитслужбі на основі мандату EUAM.

Пресслужба Закарпатської митниці