ko.net.ua

В Ужгороді відкрили меморіальну табличку відомій дитячій поетесі. Фото, відео

Закарпатці завжди пишатимуться своїми талановитими краянами. Чимало відомих вчених, політиків, науковців та діячів культури є вихідцями саме Срібної Землі – їх шанують та пам’ятають. Такою непересічною особистістю є і закарпатська поетеса Борбала Салаї.

22 лютого на стіні дому, де жила і творила поетеса відкрили меморіальну табличку, присвячену її світлій пам’яті. Борбала Салаї була відома більше як дитяча письменниця, а її твори до тепер залишають по собі помітний слід. Організатором встановлення меморіального знаку виступив Ужгородський осередок Товариства угорської культури Закарпаття (ГО «ТУКЗ – КМКС»).

Вшанувати пам’ять непересічної закарпатки зібралося чимало ужгородців, представників Генерального консульства Угорщини в Ужгороді, угорських громадських організацій та учнів Ужгородської ЗОШ №10 з угорською мовою навчання імені Дойко Габора.

Зі словами вітання до присутніх звернулася Юдіта Кулін, голова Ужгородського осередку ГО «ТУКЗ – КМКС» та зазначила, що Борбала Салаї – знана закарпатська поетеса, яка творила переважно для дітей: «Напевно, на Закарпатті немає людини, яка не знала чи не читала хоча б один-два вірші тітоньки Борбали. Чомусь її ритмічні та мелодійні вірші закарбовуються в нашій пам’яті як народні пісні».

Вірші Борбали Салаї почали публікувати у 1954 році і з того часу їх перелали кількома мовами. Поетеса й сама займалася перекладами творів українських і російських письменників на угорську мову. Активно друкувалася у збірниках, антологіях, читанках та інших виданнях для дітей як в Ужгороді, так і в Угорщині. Твори пані Борбали досі можуть читати як малі, так і дорослі на сторінках дитячого журналу «Ірка».

Юдіта Кулін також розповіла, що у 2006 році поетеса стала лауреатом літературної обласної премії імені Федора Потушняка за збірку віршів «У гаю зеленім». Її персонажів втілили в життя закарпатські художники-графіки та скульптори.

«Моя сім’я теж полюбляє творчість Борбали Салаї – її вірші я часто читала обом своїм дочкам. Одна з яких у дорослому віці стала ілюстратором, тому дякую моїй дочці Агнесі за те, що підготувала графічний малюнок, який і розмістили на меморіальній табличці. Це персонаж феї зі збірки «У гаю зеленім»», – додала Юдіта Кулін.

Запрошений на захід консул дипломатичного представництва Угорщини в Ужгороді Ференц Папп наголосив, що такі творчі особистості є ключовою ланкою, яка єднає народи крізь призму культури, історії та літератури: «Вірші Борбали Салаї дотепер заохочують дітей до здобуття нових знань, а їхні цікаві сюжети не залишають байдужими. Готуючись до сьогоднішнього заходу я прочитав кілька віршів поетеси і здивувався, адже я знаю їх ще з дитинства – це приємно здивувало».

Учні початкових класів Ужгородської ЗОШ №10 з угорською мовою навчання імені Дойко Габора підготували до такої події невелику програму – декламували вірші поетеси та навіть виконали музичну композицію, де до її твору підібрали музику.

Вікторія КОПИНЕЦЬ