ko.net.ua

У Перечині освятили воду і домівки. Фото

Сьогодні, 19 січня, християни східного обряду відзначають Водощі. Цього дня у церквах Закарпаття освячують воду. Кореспондентка “Карпатського об’єктива” побувала у греко-католицькому храмі Святого Миколая у Перечині. 

Незважаючи на робочий день, вірників прийшло багато. Серед них не тільки пенсіонери, а і працівники бюджетних установ, органів місцевого самоврядування. “Відпросилася на годинку, аби освятити воду для себе та колег. Цю годину відпрацюю під час обідньої перерви”, – пояснила пані Оксана. 

Після святкової Літургії та спеціальної молитви, обряду занурення свічок та хреста у ємкість з водою, отець Мирослав освятив воду вірникам. Звернула увагу, що багато хто приносить воду в емальованих кантах. Водночас перечинці стежать і за модою – тара була і в плетених виробах, корзинах, прикрашених ялинковим дощиком, мішурою, стрічками, гілочками ялинки та самшиту. Дехто приніс і часник. “Так робили мої батьки, баба, так роблю і я: несу святити воду із сімерського джерела і пару головок часнику. По воду в Сімер їдемо з чоловіком о п’ятій ранку. Вдома всі домашні мають з’їсти зубок часнику і зробити три ковтки свяченої води – щоб бути здоровим і мати захист від злих сил та недобрих очей у прийдешньому році. Якщо хтось занедужає, то натщесерце п’є воду і їсть дору. З власного досвіду скажу, що хворий скоріше одужує. Йорданська вода володіє магічними властивостями, має цілющу силу. Не псується цілий рік”, – розповіла про родинні звичаї і традиції Марія Василівна.Отець Мирослав із помічниками розпочав освячення домівок парафіян. 

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора