ko.net.ua

Відсьогодні приватні перевізники Ужгорода призупиняють перевезення пільговиків

З 25 листопада приватні перевізники Ужгорода призупиняють перевезення пільговиків.

Про це 24 листопада повідомив голова Асоціації перевізників Ужгорода Олексій Куля.

За його словами, продовжуватимуть перевозити безкоштовно учасників російсько-української війни та людей з інвалідністю 1 і 2 груп, а також ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Причина, як повідомив Олексій Куля, – заборгованість міськради у 9 мільйонів гривень перед трьома перевізниками.

Директор ужгородського АТП 12107 Володимир Козун розповідає: призупинити перевозити пільгові категорії хочуть, бо йому та ще двом підприємствам з місцевого бюджету не відшкодовують перевезення пільговиків.

“Заборгованість міської ради перед перевізниками складає більш як 9 мільйонів гривень, — сказав він. — На всі звернення, які ми писали на ім’я міського голови, депутатського корпусу, ми ніяких відповідей не отримуємо. Ми так розуміємо, що питання фінансування в цьому році вже не стоїть. Тобто, кошти у міській раді є, а виділяти депутатський корпус не хоче. Ми зі своєї сторони, як перевізники виконуємо усі умови договору, які прописані, зі сторони міської ради умови договору не виконуються і порушується вимоги закону щодо оплати за пільгові перевезення”.

Півтора року в автопарку стоять чотири автобуси, бо випускати їх на рейси нерентабельно, каже голова Асоціації перевізників Ужгорода Олексій Куля.

“Перед закупкою нам місцева влада обіцяла, що буде і тариф достойний для таких автобусів, і компенсація на пільгові. За півтора роки у нас нема ні тарифу, ні компенсацій і замість того аби возити пасажирів автобуси простоюють в гаражі”, — сказав Олексій Куля.

Боргує міська рада за перевезення пільговиків і комунальному підприємству “Ужгородський муніципальний транспорт”, каже його директор Віталій Готра.

“Саме за пільгові категорії, по нашим підрахункам, які ми здійснюємо і надаєм, щомісяця до департаменту праці, порядка 2,5 млн гривень є заборгованість перед комунальним підприємством”, — сказав він.

За словами заступника міського голови Василя Пинзеника, питання в обчислені пільгових перевезень.

“Теоретично, в ідеалі, ця функція мала би бути покладена на оператора електронного квитка, — пояснив чиновник. — На цей час у виконкому Ужгородської міської ради є діючий договір, на жаль, умови конкурсу належним чином не виконувалися, не зумів належним чином забезпечити облік кількості пільгових перевезень. У зв’язку з цим існують різнобічності і не зрозумілості, які саме суми за актами мають закриватися”.

Питання про відшкодування вирішуватимуть на засіданні бюджетної комісії, а остаточно його мають розглянути на найближчій сесії міськради. За словами Василя Пинзеника, сесію планують провести 29 листопада.

Суспільне