ko.net.ua

Історія «Паланку» в один клік: у Мукачеві відкрили цифрову експозицію

10 листопада, у замку «Паланок», відбулося відкриття нового сучасного багатофункціонального інтерактивного простору. В рамках проекту цілій команді фахівців вдалося створити контент для цифрової історичної експозиції замку, відтворення та оцифрування історичних костюмів, зброї, військових обладунків, а також облаштування фотозони «Замкова сторожа».

Відкриття нових локацій у мукачівському замку допоможе більш детально уявити, як жили, у що вдягалися та яку зброю мали люди з різних епох, розповідає Олександр Шершун, провідний експерт-історик проекту.

« Наша перша локація – це експозиція одягу та зброї. Тут представлені експонати, на які можна не лише дивитися та брати в руки, але й приміряти на себе. Відчути, так би мовити, історію не тільки по розповідям, але й на дотик. Щодо костюмів, то ми представили костюм лучника 14 століття, верхній одяг, а також жупан та шапку з бобрової шерсті 16 століття. Взуття представлене на нашій фотозоні – це ручна робота, таке носили люди починаючи з 14 століття. Максимально реалістично ми відтворили навіть вішаки, на яких висить одежа, та полички, на яких лежить взуття та зброя», – каже Олександр Шершун.

Щодо зброї, то її на огляд присутнім представив коваль – реконструктор, Роман. Шабля, мечі, шпаги та ножі, кожен з цих видів зброї відтворювали опираючись на візуальні історичні данні, розповідає хлопець. Та додає, що одним з найцікавих експонатів є ніж, створений з оригіналу, який знайшли у нас на Закарпатті в Бронецькому замку.

Інша експозиційна кімната покликана познайомити гостей замку з усіма етапами будівництва та існування фортеці. У старт-музеї встановлені три екрани, два з яких для самообслуговування. З цифровою допомогою туристи зможуть в деталях дізнатися чимало історичних фактів: хроніки, архітектуру, історичні постаті та джерела.

Продемонстрували новації та прокоментували сучасні підходи в роботі музею: Михайло Белеканич, директор Мукачівського історичного музею;

Ірина Калій, начальниця відділу культури та молодіжної політики управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міської ради; Євгеній Лукша, голова правління Асоціації проєктних менеджерів «Ядро»; Ксенія Охотник, координаторка проєкту «Смарт Музей» та Володимир Цапук, автор та виконавець дизайн-проєкту інтерактивного простору історичної експозиції.

«Наш інтерактивний простір об’єднує теракотова лінія – це лінія часу, на якій ми розкриваємо усі етапи існування замку. Взагалі, коли я зайшов до цієї зали, то зрозумів, що вже самі стіни є головним експонатом, а мені залишається тільки підкреслити та зробити так, аби ви могли доторкнутися до історії. Тому ми розділили нашу кімнату на частини, де можна побудувати замок, обороняти його та навіть взяти участь у облозі. Ця експозиція правда більше підходить для дітей», – розповідає про проєкт Володимир Цапук.

Смарт – екпозицію зможуть відвідувати великі екскурсійні групи та поодинокі туристи. Мукачівський історичний музей реалізує проєкт у партнерстві з Асоціацією проєктних менеджерів «Ядро» за підтримки Українського культурного фонду.

Ірина ГРАБКО