119290
12:18 29.092021

Мешканці ОСББ в Ужгороді виборюють право на прибудинкову територію

Життя 8234

З 2018 року мешканці ОСББ «Проспект Свободи 54 – Ужгород» намагаються узаконити свою прибудинкову територію. Щоправда зробити це не можуть і донині. Вже кілька років поспіль триває битва мешканців ОСББ з Ужгородською міською радою, оскільки їхню прибудинкову територію неодноразово на сесіях намагалися передати іншим особам.

Про це днями під час прес-конференції розповів голова ОСББ «Проспект Свободи 54 – Ужгород» Іван Пайда.

– ОСББ ми створили ще у 2010 році. Тоді ж почали займатися облагородженням своєї прибудинкової території та її оформленням, – розповідає Іван Пайда. – Ми зіткнулися з тим, що тоді у законодавстві ще не була чітко врегульована процедура передачі земельної ділянки. Але час йшов і настав момент, коли нарешті ці речі врегулювали і вже можна було оформити земельну ділянку на передання її в постійне користування. Починаючи з 2018 року і до сих пір ми не можемо її ніяк узаконити. Всі документи ми подали, на всі комісії з’являлися. Приходили також неодноразово на сесію Ужгородської міської ради. Але все безрезультатно. Постійно це питання відкладається, гальмується. І тут ми дізнаємося, що міськрада вирішила надати цю ділянку під гараж учаснику бойових дій. Ми знайшли цього учасника АТО, запитали, чи насправді він писав заяву для отримання гаражу на дитячому майданчику, він пояснив, що не писав. Тобто була спроба оформити на підставних осіб для розміщення гаражу.

Територія охоплює 14 соток, враховуючи 8 соток, які знаходяться під самим житловим будинком і виходить до автовокзалу, чим, за словами жителів ОСББ і приваблює бізнесменів.

За словами Івана Пайди, на черговій сесії, де розглядалося питання передачі ділянки іншим особам, прийшли мешканці ОСББ, міський голова зняв з порядку денного це питання. Але на наступну сесію знову було винесене питання щодо передачі ділянки. Поміж тим, каже Іван Пайда, на їхні звернення і документи земельна комісія не реагує, натомість готова задовольнити прохання осіб, які не живуть у будинку і мають інші плани на майданчик. Нова ідея земельної комісії – віддати прибудинкову територію на аукціон.

– Ми хочемо донести цю ситуацію до вищестоящого керівництва, до керівництва поліції міста, до прокурора: сьогодні віддадуть територію нашого будинку під гараж, завтра – вашу, під міським відділом поліції, прокуратури. Наразі мешканці будинку підписали колективне звернення, де вбачають у діях голови земельної комісії Ужгородської міськради корупційну складову, – наголосив Іван Пайда.

У свою чергу адвокат ОСББ Віктор Ілляшович, який проживає у цьому будинку розповів, що їхню прибудинкову територію спочатку хотіли віддати Великоберезнянському хлібокомбінату, потім під магазин, третя спроба – учаснику АТО.

– За будівельними нормами там не можна будувати якісь магазини, кіоски. Незрозуміле відношення депутатів. Ми три роки подаємо документацію, але чомусь на сесію наше питання не потрапляє, – зазначив Віктор Ілляшович.

За словами архітектора Олександра Довбака (головний архітектор Ужгорода 2010р.), захоплення прибудинкових територій в Ужгороді, вже звична справа.

– Чомусь наші депутати вважають, що землі громади можна приватизовувати, – наголосив Олександра Довбака. – Ці землі було виділені під дворові простори. Така ж ситуація наразі і по прибудинковій території по вул.Собранецькій, 122, яку також відстоюють жителі будинку. Нам дуже жаль, що в цьому «віджиманні» беруть участь АТОвці. У місті 1 сотка продається за 10 тис. доларів.

За словами мешканців ОСББ «Проспект Свободи 54 – Ужгород» та архітектора, те що зараз відбувається – груповий злочин, коли земля громади переходить в особисті руки. Тож здаватися не збираються. Відстоюватимуть свою проибудинкову територію у всіх можливих інстанціях.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах