11868
20:26 7.082016

«Будні». Народження вільної України очима угорського фотокореспондента (Фото)

Життя 3886

IMG_96366 серпня в Ужгородському арт-центрі «галерея Ілько» відбулася неординарна виставка фоторобіт Андраша Банкуті.

Колекціонувати «Будні» українського народу будапештський митець розпочав ще у 1989 році. Переломні роки Радянської України дали поштовх народженню цілої колекції, що зібрала численну кількість неповторних життєвих моментів, побачених талановитим фотографом.

Андраш Банкуті часто подорожував до Радянського Союзу та до його країн-наступників. Поїздки стали чудовою нагодою зробити надзвичайні знімки та фотоессе. Пересувна виставка демонструє моменти з життя випадкових людей з 1989 по 2008 рік. Світлини минулого продовжують історичні події народження вільної України, камера фіксувала перші прояви та намагання народу висловити свою думку та відстояти право жити в незалежній країні. Сам митець зауважує, що найулюбленішою його справою є фотографувати людей. Так можна спостерігати за психологією цілих міст та країн. «Мої перші фото були саме із Закарпаття, де проживали етнічні угорці. На цій виставці також представлені фото облич із Ужгорода, Мукачева, Берегова… крізь об’єктив я намагався запам’ятати залишки угорських традицій, що так важко та дбайливо зберегли тутешні жителі. Метою виставки було показати життя саме пересічних громадян. Завдяки друзям та знайомим побував у багатьох містах тепер вже незалежної України… Київ, Донецьк, Дніпропетровськ, Кримський півострів дали можливість створити надзвичайний архів. Із великої кількості знімків було обрано цю експозицію, яка матиме й продовження», – розповідає майстер прес-фотографії.

Ласло Відо, консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді розповів: «Ідея створення виставки полягала в тому, щоб мистецьким заходом відзначити 25-річницю Незалежності України. Насправді виставка пересувна й ми хотіли би представити її в інших містах Закарпаття та України також. Адже, насправді, це різносторонньо ювілейний рік. Дуже важливо зауважити, що це не тільки річниця української незалежності, а й українсько-угорської дружби та підтримки, річниця започаткування дипломатичних зв’язків, відкриття Посольства та Генерального консульства. Всі ці події відбулися 25 років тому. Тепер дата вчергове говорить про те, що Угорщина була серед перших, яка рішуче й однозначно, як і продовжує тепер, підтримала тоді молоду, незалежну державу».

Поринути у світ фотомистецтва прийшли колеги-фотографи, письменники, художники, лікарі. У відкритті взяла участь Ілдика Молнар, заступник начальника управління культури в Закарпатській області.

В Ужгородському арт-центрі «Галерея Ілько» переглянути світлини можна буде протягом трьох тижнів. Далі фото помандрують до Львова, Івано-Франківська та Києва.

Софія ПЕКАРОВИЧ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах