11839
15:26 7.082016

На Закарпатті почали збирати ожину

Життя 3514

74_147049063084Лікувальні властивості дивовижного плоду, що росте в Карпатах відомі ще з античних часів. У Закарпатті ожину називають чорницею і полюбляють готувати із неї компоти, сиропи та варення, пише mediakhust.net.

-Вдосвіта йду у ліс, аби на 10 годину уже бути в Хусті на ринку. Рвати лісові ягоди мені допомагають братики та сестричка, – каже десятирічний Петрик із Рокосова. – Продаю по 12 грн. за літр. На шкільне приладдя та солодощі собі вже заробив. За день можу реалізувати 10-12 літрів., іноді навіть більше. Що залишається, мама заморожує на зиму.

Між іншим покупці доволі охоче купують дари природи, навіть нахвалюють смачний крам.

-Поїхати в ліс не маю можливості, бо цілий день на роботі, а у вихідні хочеться відпочити. Втім діти дуже люблять десерти з ожини, тож вирішила придбати гуртом 10 кілограмів. Знайшла по 10 гривень, – ділиться думками хустянка Олена Король. – Загалом знаю багато «чорничних» рецептів. Надзвичайно вишуканий смак має сироп із ожини. Для цього на три літри плодів беру літр холодної кип’яченої води, розминаю руками і залишаю на 2 год. у темному місці. Потім віджимаю сік і додаю 2 кг цукру. Суміш час від часу помішую. Через добу, коли розчиниться цукор, додаю кавову ложку саліцилової кислоти і готовий сироп розливаю у пляшки. До речі, дуже пікантним є воно з ожини, а ожиновий мед взагалі вважається найефективнішим природним антибіотиком.

Інша ж покупчиня, медсестра за фахом, Аліна Кемінь купує чорні плоди «королеви ягід» саме заради вітамінів та цілющих мікроелементів.

-Карпатська чорниця має такий високий вміст вітаміну С, що колись її лікарі приписували пацієнтам, як профілактичний засіб від цинги, – стверджує жінка. – У народній медицині плоди широко використовують досі, адже вони багаті на органічні кислоти, глюкозу, фруктозу, сахарозу, пектинові, ароматичні, дубильні і азотисті речовини, солі калію, мідь, марганець, фосфор, залізо. А вітамінів у ожині стільки, що її можна вважати справжньою домашньою аптечкою. Тож раджу на сезон з’їсти принаймні 2-3 кілограми диво-плодів.

Слід зазначити, що дозріває ожина тільки у серпні – вересні. Отож, хто хоче встигнути поласувати солодкими ягодами, варто поквапитися.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті привітали з професійним святом працівників культури і майстрів народного мистецтва
18:11
Безкоштовні обіди для учнів початкових класів: як працює новація в Ужгороді
17:59
На Рахівщині вогнеборці ліквідували значну пожежу в будинку
17:50
На Закарпатті з першим офіційним візитом перебуває голова Національного агентства з питань запобігання корупції
17:03
Слідчі поліції Берегівщини повідомили про підозру зловмиснику, який підпалив будинок місцевої жительки
16:47
На Закарпатті понад 5 тисяч домогосподарств встановили сонячні панелі
16:34
«Творчість, що об'єднує: інтеграція ВПО через арт-терапію» – проєкт для підлітків в Ужгороді
15:42
У вищій лізі ДЮФЛ України «Минай» удома переграв «Спарту»із Чернівців
15:30
Аудіовізуальна студія «KONTENTA» запрацювала в Ужгороді
15:14
З Києва до Братислави вже цього року запустять новий потяг
15:06
Всі новини