11839
15:26 7.082016

На Закарпатті почали збирати ожину

Життя 3531

74_147049063084Лікувальні властивості дивовижного плоду, що росте в Карпатах відомі ще з античних часів. У Закарпатті ожину називають чорницею і полюбляють готувати із неї компоти, сиропи та варення, пише mediakhust.net.

-Вдосвіта йду у ліс, аби на 10 годину уже бути в Хусті на ринку. Рвати лісові ягоди мені допомагають братики та сестричка, – каже десятирічний Петрик із Рокосова. – Продаю по 12 грн. за літр. На шкільне приладдя та солодощі собі вже заробив. За день можу реалізувати 10-12 літрів., іноді навіть більше. Що залишається, мама заморожує на зиму.

Між іншим покупці доволі охоче купують дари природи, навіть нахвалюють смачний крам.

-Поїхати в ліс не маю можливості, бо цілий день на роботі, а у вихідні хочеться відпочити. Втім діти дуже люблять десерти з ожини, тож вирішила придбати гуртом 10 кілограмів. Знайшла по 10 гривень, – ділиться думками хустянка Олена Король. – Загалом знаю багато «чорничних» рецептів. Надзвичайно вишуканий смак має сироп із ожини. Для цього на три літри плодів беру літр холодної кип’яченої води, розминаю руками і залишаю на 2 год. у темному місці. Потім віджимаю сік і додаю 2 кг цукру. Суміш час від часу помішую. Через добу, коли розчиниться цукор, додаю кавову ложку саліцилової кислоти і готовий сироп розливаю у пляшки. До речі, дуже пікантним є воно з ожини, а ожиновий мед взагалі вважається найефективнішим природним антибіотиком.

Інша ж покупчиня, медсестра за фахом, Аліна Кемінь купує чорні плоди «королеви ягід» саме заради вітамінів та цілющих мікроелементів.

-Карпатська чорниця має такий високий вміст вітаміну С, що колись її лікарі приписували пацієнтам, як профілактичний засіб від цинги, – стверджує жінка. – У народній медицині плоди широко використовують досі, адже вони багаті на органічні кислоти, глюкозу, фруктозу, сахарозу, пектинові, ароматичні, дубильні і азотисті речовини, солі калію, мідь, марганець, фосфор, залізо. А вітамінів у ожині стільки, що її можна вважати справжньою домашньою аптечкою. Тож раджу на сезон з’їсти принаймні 2-3 кілограми диво-плодів.

Слід зазначити, що дозріває ожина тільки у серпні – вересні. Отож, хто хоче встигнути поласувати солодкими ягодами, варто поквапитися.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Мукачево припиняє видачу дозволів на земляні роботи до весни
17:31
У Берегові вшанували пам'ять депортованих тематичною презентацією «Господи, допоможи нам повернутися додому»
17:15
На Закарпатті проводять ремонт дороги в Довжанській громаді
17:00
У Мукачеві попрощалися з полеглим на війні Андрієм Антонюком
16:46
Суд ухвалив рішення про застосування попередження за зневагу до суду до представника позивача у справі за позовом адвокатки
15:15
У Мукачеві вогнеборці запобігли знищенню житлового будинку
14:55
Закарпатський баскетболіст потрапив до символічної збірної третього ігрового тижня Першої ліги України
14:42
Закарпаття у світлинах: у Берегові підбили підсумки творчого конкурсу
14:31
Обстріли України: били по Одесі, Тернополі, Сумщині, Миколаївщині
14:00
Закарпатські шпажистки змагалися на Кубку світу з фехтування
13:46
Всі новини