ko.net.ua

Перечинці потерпають від укусів клопа-кружевниці з Америки. Фото

Жителі Перечина також відчули на собі вторгнення американської комахи, на яку вже скаржаться у сусідніх Словаччині та Румунії, а також на Берегівщині Закарпатської області. 

Corythucha ciliata – платановий клоп-кружевниця, інвазивний вид з Північної Америки, який дуже швидко поширився в Європі, зокрема в Італії, ще з 1960 року, коли вперше був зафіксований. Деякі люди відчувають від укусів цих комах побічні реакції.

Перечинці розповіли свої історії кореспонденту «Карпатського об’єктива».

Тетяна: «Два тижні тому на моєму тілі вперше з’явилися дрібні укуси, які сильно почали свербіти, червоніти. Місця укусів намилила господарським милом, прийняла душ. Свербіж не минав. На місця укусів нанесла саліцилово-цинкову пасту, прийняла антигістамінні  ліки. І так декілька днів. Не могла зрозуміти походження укусів – комарів у хаті нема, на вікнах москітні сітки. На вікні та підвіконні випадково побачила декілька дивних комах – не то муха, не то клоп. Сфотографувала, а потім знищила їх. В Інтернеті почала шукати інформацію. З’ясувала, що це платановий клоп-кружевниця. В місті та лісі бачила багато цих комах, сідали на одяг, відкриті місця на тілі».

Наталія: «Сидимо на лавці з сусідками, говоримо про життя-буття. На нас часто липнуть якісь білі комахи. Буває, на місці укусів з’являється почервоніння, починає свербіти. Жінки кажуть, що читали в Інтернеті про нашестя якихось клопів у Словаччині. Видно, принесло їх з вітром».

Іван: «Маємо присадибну ділянку, на ній вирощуємо картоплю, різну городину. Протягом літа був покусаний невідомими комахами декілька разів. До лікарів не звертався. Приймав душ з господарським милом, місця укусів обробляв горілкою. Випадково від знайомих дізнався про американських клопів. Ще нам тої біди не вистачала».

Тетяна Грицищук, фото автора