ko.net.ua

На території Закарпатської області розпочалася весняно-літня нерестова заборона

Державна екологічна інспекція у Закарпатській області нагадує, що з метою забезпечення охорони та збереження середовища існування, шляхів міграції і місць природного відтворення риби та інших водних біоресурсів встановлено строки заборони вилову водних біоресурсів на період весняно-літнього нересту на території Закарпатської області:

Під час нересту водних біоресурсів забороняється проведення в рибогосподарських водних об’єктах та в прибережних смугах днопоглиблювальних, вибухових, бурових, сейсмологічних робіт, видобуток гравію та піщано-гравійної суміші.

В даний період дозволяється любительське спортивне рибальство з берега однією поплавковою або донною вудкою з одним гачком і спінінгом, на спеціально визначених органами рибоохорони ділянках водойм згідно додатку до наказу Управління державного агентства рибного господарства у Закарпатській області від 23.03.2021 № 42, а саме

р. Тиса:

р.Апшиця (с. Грушово) (крім гирлових ділянок 200 м вниз та 200 м вверх по течії всіх приток р.Тиса) ;

на р. Ріка:

на р. Теребля:

на р. Тересва:

на р. Боржава:

на р. Іршавка:

на р. Уж:

на р. Латориця:

Державна екологічна інспекція у Закарпатській області попереджає, що за недотримання вищезазначених норм передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу на суму від 34 до 680 грн. За незаконне зайняття рибним промислом, що завдало істотну шкоду передбачена кримінальна відповідальність відповідно до ст. 249 КК України, санкція статті передбачає накладання штрафу у розмірі від 1 700 до 3 400 грн. або обмеженням волі на строк до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.

Крім штрафу, за незаконний вилов нараховуються збитки за кожну виловлену рибину. Наприклад, судак – 510 грн., сом – 425 грн., форелі — 340 грн., щука – 340 грн., сазан (короп) – 306 грн., білий амур – 255 грн., товстолоб – 255 грн., плітка – 85 грн., краснопірка – 68 грн., карась – 17 грн.