ko.net.ua

Закарпаття отримає 14, 5 тисяч доз вакцини AstraZeneca

Про це нині під час брифінгу про старт вакцинальної кампанії в області розповів голова Закарпатської ОДА Анатолій Полосков.

За його словами, вакцина в Україну прибула вчора і тоді ж була розподілена по областям. Перша партія вакцин вже прямує на Закарпаття.

– Вакцина – сертифікована та абсолютно безпечна. Ми будемо проводити щеплення відповідно до уніфікованої дорожньої карти.

Першими вакцинуватимуть медичних працівників, які працюють з хворими на COVID-19. Мова про працівників мобільних бригад, які будуть проводити щеплення, медперсонал “ковідних” шпиталів, лабораторних центрів та екстреної меддопомоги.

– Вакцинація є добровільною та безкоштовною. Наразі 3 тис 141 особа виявила бажання вакцинуватися. Зараз уточнюється список і вже у скорому часі ми будемо готові зробити щеплення цим людям. Що стосується людей, які вже перехворіли на коронавірус та мають імуноглобуліни класу G, можуть уступити місце комусь іншому, – наголосив Анатолій Пшеничний, очільник Департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА.

Перший етап вакцинації буде проводитися тільки мобільними бригадами. Скоріш за все, бригада приїжджатиме в певний організований колектив і проводитиме там щеплення. Поки що точну локацію перебування бригад не повідомляють.

За словами головного епідеміолога Закарпаття Вікторії Тимчик, на першому етапі працюватиме 9 бригад. Далі їхня кількість збільшуватиметься до 22-ох.

– Логістика вакцинального процесу повинна бути дотримана. Організований колектив, де проводитиметься вакцинація, повинен забезпечити бригаду двома приміщеннями: одне безпосередньо для процесу вакцинації, інше – для вакцинованих осіб, які протягом 30 хв після щеплення будуть під наглядом медиків, – наголосила Вікторія Тимчик.

Також під час брифінгу йшлося про те, що з 24 лютого, на території України, і Закарпаття в тому числі, і встановлюється “жовтий рівень” епідеміологічної небезпеки.

Заборонена від сьогодні діяльність дискотек, робота розважальних закладів, діяльність закладів громадського харчування, щодо проведення святкових заходів, банкетів тощо. Обмежується час закладів харчування з 24.00 до 7.00.

На сьогоднішньому брифінгу в ОДА очільник області Анатолій Полосков прокоментував невтішну ситуацію із захворюваністю на коронавірус. Так, показники смертності від ковід він назвав “жахливими”.

– На жаль, це правда, що вірус є мутований. У порівнянні з минулим роком люди потребують більше кисню, частіше потребують госпіталізації. Ви самі бачите, які цифри у нас щодо смертності. Вони жахливі. 15 людей для Закарпаття це – жахлива цифра. Ніхто нам не допоможе з цим впоратись крім нас самих, – повідомив Полосков.

Також він наголосив на особистій відповідальності кожного, щодо дотримання карантинних вимог.

Христина БІКЛЯН